Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για έντονες βροχοπτώσεις

Σε συστάσεις προβαίνει η Πολιτική Άμυνα προς το κοινό με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών από τυχόν έντονες βροχοπτώσεις.

Σε ανακοίνωση της, αναφέρεται ότι το κοινό πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα φρεάτια έξω από τα σπίτια ή τους χώρους εργασίας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές στα υποστατικά λειτουργούν κανονικά.

Σε περίπτωση που υπάρχει υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, το κοινό καλείται να προχωρήσει στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και εγκατάσταση αυτόματης αντλίας νερού. Το κοινό

καλείται να απομακρύνει από τα υπόγεια πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό.

Αν κάποιος κατοικεί σε οικόπεδο με αυλή, καλείται να αφήσει -όπου είναι δυνατόν- ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη.

Το κοινό πρέπει να στερεώσει αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.), να επιδιορθώσει τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης και να ετοιμάσει σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στα υποστατικά, αν βρίσκονται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει.

Σε περίπτωση που το κοινό ενημερωθεί για εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, να περιορίσει τις μετακινήσεις του και να αποφεύγει την εργασία και παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Όπως αναφέρει η Πολιτική Άμυνα, κατά την διάρκεια της πλημμύρας, το κοινό αν είναι μέσα σε κτίριο, να εγκαταλείψει υπόγειους χώρους και να μετακινηθεί σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Αν βρίσκεται σε ανοικτό χώρο, να μην διασχίσει πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα, να αλλάξουν κατεύθυνση, αν βρεθούν σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει, να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

Επίσης, να μείνουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια και να μην πλησιάζουν σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά την πλημμύρα αν βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο, να μείνουν μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών, εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση και τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Το κοινό καλείται να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάσωσης και να μην χρησιμοποιεί χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Πριν αρχίσει τις διαδικασίες αποκατάστασης, το κοινό πρέπει να θυμάται ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.

Να βεβαιωθούν επίσης, από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή τους είναι ασφαλής και μπορούν να επιστρέψουν για τις εργασίες αποκατάστασης, να κλείσουν τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και να φορέσουν κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφύγουν τυχόν τραυματισμούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα