Χωρίς περιστροφές, περιεστράφη στην παραπλάνηση

Ο Νίκος Αναστασιάδης και η Γερμανική Πρεσβεία απογυμνώνουν τον Χάρη Γεωργιάδη, για τις αναλήθειες που είπε στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές»

Δεν παρακολούθησα τη συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στην εκπομπή του Γιάννη Καρεκλά «Χωρίς Περιστροφές». Διαβάζοντας, όμως μία περιληπτική αναφορά του κ. Γεωργιάδη από τη Νάνσια Παλάλα, χθες στη «Σημερινή», διαπιστώνω μία περιστροφή του Υπουργού Οικονομικών, γύρω από την παραπλάνηση,

την άγνοια και το ψέμα.
Ερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης για τις υποσχέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη προς τους κουρεμένους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων, και απάντησε με βεβαιότητα πως «δεν έχει αναληφθεί τέτοια δέσμευση».

Ψεύδος και παραπλάνηση. Καλούμε τον κ. Γεωργιάδη να αναζητήσει την ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη στο Στάδιο Ελευθερίας, στις 13.2.2013, στην οποία δεσμευόταν: «Όσον αφορά το θέμα των αξιογράφων, δεν θα περιοριστούμε στην απόδοση ευθυνών, αλλά θα προχωρήσουμε σε μέτρα που θα αποκαθιστούν την αδικία σε βάρος των εξαπατηθέντων».

Εν ολίγοις, ο Νίκος Αναστασιάδης δεσμευόταν ότι θα απέδιδε ευθύνες σε όσους λήστεψαν τους κατόχους αξιογράφων, και περαιτέρω θα προχωρούσε σε «αποκατάσταση της αδικίας», δηλαδή σε αποζημιώσεις. Ούτε ευθύνες, τελικά, απέδωσε σε όσους αδίκησαν τους κατόχους αξιογράφων, ούτε έδωσε αποζημιώσεις.

Ύστερα. Ο κ. Γεωργιάδης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση, εάν ως αναπληρωτής επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, τότε, του Νίκου Αναστασιάδη, δεν γνώριζε τίποτε για το επικείμενο κούρεμα. Και στην περίπτωση αυτή απέκρυψε την αλήθεια και τις ευθύνες του, και ισχυρίστηκε πως γνώριζε και άκουγε τις φήμες και τις πληροφορίες για το κούρεμα, και ορισμένα άλλα γεγονότα, όπως, για παράδειγμα, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια είχε έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο για το οποίο δεν είχε ενημερώσει τη νέα κυβέρνηση, και ότι η Βουλή είχε απορρίψει την πρώτη πρόταση της Ε.Ε. για φορολόγηση όλων των καταθέσεων στις τράπεζες σε μικρά ποσοστά.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου, αλλά έκαμνε μεσάνυκτα για ένα τραγικό επικείμενο γεγονός, για το οποίο είχε κάνει επανειλημμένες δηλώσεις ο αρχηγός του! Τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

Φρεσκάρουμε τη μνήμη του Υπουργού Οικονομικών. Ως αναπληρωτής επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη, όφειλε να γνωρίζει (και πιστεύουμε ότι εγνώριζε, αλλά στερείται του πολιτικού θάρρους να το παραδεχθεί), τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη, σε συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ημερομηνίας 25.2.2013, στην οποία τόνιζε:

«Ένα κούρεμα καταθέσεων θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ο Όλι Ρεν συμμερίζεται την άποψή μου». Τι προδίδει αυτή η αναφορά του Νίκου Αναστασιάδη; Αποκαλύπτει ότι και πριν από την εκλογή του και μετά την εκλογή του εγνώριζε (και κατ' επέκτασιν εγνώριζαν και οι άνθρωποι του οικονομικού επιτελείου του), ότι επέκειτο κούρεμα καταθέσεων και μάλιστα το συζητούσε με τον Όλι Ρεν.

Και πάλιν «ο αναπληρωτής επικεφαλής του οικονομικού του επιτελείου» έκαμνε μεσάνυκτα, ή υποδύεται σήμερα τον αχάμπαρο.

Τώρα, όσον αφορά την αναφορά του κ. Γεωργιάδη, περί της απόφασης της Βουλής να απορρίψει πρόταση για κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων, θέτουμε υπ' όψιν του Υπουργού Οικονομικών την ακόλουθη δήλωση-καταπέλτη της Πρεσβείας της Γερμανίας στη Λευκωσία, ημερομηνίας 30.7.2013, στην οποία αποκάλυπτε τα ακόλουθα:

«Ο ισχυρισμός ότι η Γερμανία άσκησε πίεση για συμμετοχή των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ είναι εσφαλμένος. Επρόκειτο για σαφή επιθυμία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ».

Όταν μιλά ο Σόιμπλε, οι ομοϊδεάτες του σιωπούν, κ. Γεωργιάδη. Η πρόταση στη Βουλή για κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων δεν ήταν πρόταση ούτε της Γερμανίας, ούτε της Ε.Ε. Ήταν ιδέα του Προέδρου Αναστασιάδη, να μειώσει το βάρος του κουρέματος από τους μεγάλους καταθέτες και να το φορτώσει στους μικρούς καταθέτες και στα μεσαία νοικοκυριά.


Δεν θα αναφερθούμε σε άλλα μέρη της συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών. Άλλωστε, τα δύο προηγούμενα παραδείγματα αποκαλύπτουν και το εύρος της παραπλάνησης, ή της προσχεδιασμένης άγνοιας του κ. Γεωργιάδη.

Θα τον ερωτήσουμε όμως:
1. Πόσο επαληθεύεται εκείνη η πρόβλεψη της κυβέρνησης και του Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι το ποσοστό ανεργίας θα εμειώνετο τέλος του 2016 σε μονοψήφιο αριθμό, όταν η Εurostat, σε τελευταία έκθεσή της, ανεβάζει το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο του 2017 σε 14,1%;

2. Πόσο επαληθεύεται η εκτίμηση του κ. Γεωργιάδη για success story, όταν σύμφωνα με επιστημονική έκθεση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, η Κύπρος είναι η τρίτη χώρα στην Ε.Ε. σε ποσοστό φτώχιας; Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Συνάδει το success story με την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που εφέρετε στον κυπριακό λαό;

Οι πολιτικές σας έχουν καταστρέψει τη χώρα, κ. Γεωργιάδη. Και προσέξτε τούτο: Ουδέποτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρά τη δεξιά φιλοσοφία του, έχει οδηγηθεί σε τόσο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως σήμερα. Δεν παραμορφώσατε μόνο σε εθνικοφροσύνη τον ΔΗΣΥ. Τον παραμορφώσατε και σε οικονομικές φιλοσοφίες...

Keywords
Τυχαία Θέματα