Κοτζιάς: Διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες

Συνάντηση, διάρκειας 15 λεπτών, με τον Antόnio Guterres είχε τα ξημερώματα ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Το Κυπριακό βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης.

Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών ο ΓΓ αναμένει ν’ ακούσει τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό, πριν ενεργοποιήσει εκ νέου τις καλές του υπηρεσίες, μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, στις 6 Ιουλίου.

Ο

ΓΓ ΟΗΕ θα διερευνήσει, μέσω των επαφών, που θα έχει, αν υπάρχει βάση για συζήτηση στο πλαίσιο, που έθεσε για επίλυση του Κυπριακού.

Τη βούληση της Αθήνας για συνέχιση του διαλόγου στο Κυπριακό, στη βάση των προτάσεων, που διατύπωσε στο Κραν Μοντανά ο ΓΓ του ΟΗΕ, εξέφρασε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας μετά τη συνάντηση του με τον Antόnio Guterres.

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας δήλωσε πως στη διάρκεια της συνάντησης υπέδειξε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, που κατατέθηκε στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Εκείνο το βράδυ, δήλωσε χαρακτηριστικά, το συγκεκριμένο κείμενο, εκτός από μένα και εν μέρει από την Κύπρο, δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές, ενώ το σαμπόταραν, κατά κάποιο τρόπο, όπως είπε, οι Βρετανοί.

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας

το γεγονός ότι από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2016 είχε γίνει αποδεκτό ότι οι συνομιλίες είναι ανοιχτού τέλους.

Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε, αρκεί να το θέλουν και οι δύο πλευρές.

Τώρα, τόνισε, η μία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει ουσιαστική συζήτηση, την οποία, όπως είπε, απέφυγε και στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ότι αντιδρούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με την απόφαση της χώρας του να προμηθευτεί πυραύλους S-400, ενώ όταν η Ελλάδα πήρε τους S-300 δεν υπήρξαν αντιδράσεις, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο.

Δήλωση ΥΠΕΞ @NikosKotzias μετά από τη συνάντησή του με ΓΓ ΟΗΕ Antonio Guterres https://t.co/tLctxp5Mve pic.twitter.com/XTY9CCHxRr

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) 18 Σεπτεμβρίου 2017
Keywords
Τυχαία Θέματα