Συσκέψεις και καυτές πατάτες στα επιτελεία Αναστασιάδη-Μαλά

Το πρώτο 24ωρο μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών περιλαμβάνει πυρετώδεις διεργασίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής.Τα επιτελεία Αναστασιάδη – Μαλά και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν αναζητούν συνεργασίες, με τον ενδιάμεσο χώρο να ψάχνει τις κινήσεις της επόμενης μέρας.Όσον αφορά στο επιτελείο Αναστασιάδη, το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν ενδοκομματικές συσκέψεις σε Λευκωσία και Λάρνακα προκειμένου να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές. Σε σχέση με τις στοχεύσεις, το επιτελείο Αναστασιάδη θα κινηθεί σε δύο επίπεδα:

Πρώτη στόχευση είναι να προσεγγίσουν και τον τελευταίο ψηφοφόρο που δεν ψήφισε Αναστασιάδη ή δεν άσκησε το δικαίωμά του και είναι «συναγερμικός». Εδώ μπαίνει στην εξίσωση το ζήτημα της στρατηγικής ψήφου που αν υπήρξε, θα αποτελεί διπλή ενίσχυση καθώς θα αφαιρεθεί από τον Σταύρο Μαλά και θα προστεθεί στον Νίκο Αναστασιάδη.

Δεύτερη στόχευση είναι η προσέγγιση όσων δεν επέλεξαν Νίκο Αναστασιάδη με ιδιαίτερη έμφαση σε όσου βρέθηκαν σε προηγούμενες αναμετρήσεις στο ίδιο χαράκωμα με τον ΔΗΣΥ και στους οποίους θα ξεδιπλώσουν το ξεκάθαρο μήνυμα περί συνέχισης της σταθερότητας και ασφάλειας ή την επιστροφή σε πολιτικές του παρελθόντος.

Επίσης, εξετάζεται και ο τρόπος προσέλκυσης ψηφοφόρων του Νικόλα Παπαδόπουλου και κυρίως όσων απείχαν (τηλεφωνήματα Αναστασιάδη), καθώς και η πρόκληση του ερωτηματολογίου του ΕΛΑΜ που θα ακουμπά καυτές πατάτες.

Μέρος του ερωτηματολογίου έχει ως εξής:

Αν είναι έτοιμοι να εξετάσουν εναλλακτικές μορφές λύσης δεδομένης της αποτυχίας της Δ.Δ.Ο.

- Αν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κλείσιμο των οδοφραγμάτων, όπως η θέση ΕΛΑΜ, γιατί η διακίνηση ενισχύει το ψευδοκράτος- Θέματα αλλοδαπών με διακοπή παροχής επιδομάτων στο πλαίσιο άλλων μεγάλων Ευρωπαϊκών κρατών που κλείνουν τα σύνορα τους

- Αν αποκηρύσσουν δημόσια το θέμα του δικαιώματος αλλαγής φύλου που σύντομα αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της Βουλής Επίσης, πηγές αναφέρουν ότι ακόμα και ο τρόπος που θα περιγραφούν τυχόν συμφωνίες, θα αποτελέσει λόγο για «νιώσουν άβολα» άνθρωποι που υποστήριξαν τον Νίκο Αναστασιάδη στον πρώτο γύρο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, κάτι που καθιστά τον χειρισμό του ερωτηματολογίου ως μια «επικίνδυνη ακροβασία».

Εν τω μεταξύ, ξεκάθαρα ανοίγματα προς τις «χαμένες» πολιτικές δυνάμεις του χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και δη τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και τη Συμμαχία Πολιτών κάνει ο Σταύρος Μαλάς.

Την ίδια ώρα εκείνο που είναι ξεκάθαρο από τις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί της Δευτέρας είναι ότι ο χρόνος πιέζει για το πώς θα μπορέσει να βρεθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης με υποστηρικτές των κομμάτων που δεν κατάφερε ο υποψήφιός τους να περάσει στον δεύτερο γύρο. Οι κινήσεις στις οποίες επιδίδεται το επιτελείο Μαλά είναι:

(α) Βολιδοσκόπηση στελεχών άλλων πλευρών, κάτι που έχει πραγματοποιηθεί ήδη.

(β) Με βάση τις αποφάσεις του ενδιάμεσου χώρου να αρχίσουν οι επαφές, με τον Σταύρο Μαλά να ηγείται αυτών. «Οποιαδήποτε συμφωνία κι αν υπάρξει, δεν θα αποτελεί συμφωνία συνδιαλλαγής, αλλά στη βάση προγράμματος επί συγκεκριμένων σημείων», αναφέρουν πηγές.

Εν τω μεταξύ, στις 15:00 συνεδρίασε η εκλογική επιτροπή του ΑΚΕΛ και συζήτησε τα οργανωτικά θέματα, λαμβάνοντας απόφαση για έναρξη μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας σε τοπικό επίπεδο ώστε να «μιλήσουν με όλους τους πολίτες». Όσον αφορά στις φήμες που αφορούν στο πρόσωπο που έχει επιλέξει ο Σταύρος Μαλάς για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έχει «κλειδώσει» και θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την Τετάρτη, ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια του debate.

Τέλος, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος, του οποίου το όνομα ακούστηκε για τη θέση, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Διαβάστε περισσότερα στο ProedrikesLive

Keywords
Τυχαία Θέματα