Συρία:Η Ύπ.Αρμοστεία ΟΗΕ κατηγορεί αντιμαχόμενους για εκμετάλλευση πανδημίας

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγγειλε σήμερα τους εμπολέμους στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS), ότι εκμεταλλεύονται την πανδημία του νέου κορονοϊού για να διαπράττουν επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

«Οι διάφοροι αντιμαχόμενοι στη σύρραξη στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του IS, φαίνεται πως εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η προσοχή του κόσμου επικεντρώνεται στην πανδημία της Covid-19, προκειμένου να ανασυνταχθούν και να ασκήσουν βία κατά του

αμάχου πληθυσμού», τονίζει η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως φοβάται πως υπάρχει «μια ωρολογιακή βόμβα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Οι υπηρεσίες της Αρμοστείας έχουν καταγράψει 33 επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από τις αρχές Μαρτίου, από τις οποίες οι 26 πραγματοποιήθηκαν σε κατοικημένες περιοχές και επτά σε αγορές-- σχεδόν όλες σε περιοχές στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας, τα οποία ελέγχονται κυρίως από τον τουρκικό στρατό ή τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες επικρατούν οι Κούρδοι μαχητές. Για τις περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις δεν έχει αναληφθεί ευθύνη.

Στις 28 Απριλίου, 51 άνθρωποι και μεταξύ τους τουλάχιστον 29 άμαχοι, βρήκαν τον θάνατο σε βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα με εκρηκτικά φορτηγά σε αγορά στο Αφρίν, μια πόλη στη βόρεια Συρία που ελέγχει ο τουρκικός στρατός και Συριακές βοηθητικές δυνάμεις, τονίζεται στο δελτίο Τύπου από την Ύπατη Αρμοστεία.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 380.000 ανθρώπους και οδήγησε σε εκτοπισμό αρκετά εκατομμύρια άλλους.

«Αμέτρητες οικογένειες έχουν τραυματισθεί και πολλές πόλεις, χωριά και σπίτια έχουν καταστραφεί», επισημαίνει η Μπατσέλετ, προσθέτοντας τη φωνή της στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για κατάπαυση του πυρός. «Εκλιπαρώ όλους εκείνους που συνεχίζουν να πολεμούν, να σκοτώνουν και να εξαναγκάζουν σε φυγή τους δοκιμαζόμενους και πολιορκημένους Σύρους, να αποσυρθούν και να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη», καταλήγει στην έκκλησή της η Μπατσελέτ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα