Επιστροφή στα σχολεία: Τα μέτρα, οι απουσίες και το πρόγραμμα των Παγκύπριων

Απαντήσεις σε σχέση με καίρια ερωτήματα που αφορούν την επαναλειτουργία των σχολείων έδωσε σε νέα συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου το μεσημέρι της Παρασκευής(08/05).

Ο κος Προδρόμου αρχικά ξεκαθάρισε πως οι οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται για το επόμενο διάστημα με την σύμφωνη γνώμη των ειδικών και εφόσον δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας.

Προδρόμου:
Η απόφαση για άνοιγμα σχολείων ήταν με τη σύμφωνο γνώμη ειδικών

Καθησυχάζοντας τους γονείς των παιδιών αλλά και τους εκπαιδευτικούς ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως τα σχολεία θα είναι έτοιμα να δεχθούν τους μαθητές βάση του σχεδιασμού και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σημάνσεις στα σχολεία, ειδικά θερμόμετρα και αντισηπτικά

Όπως ανέφερε ο κος Προδρόμου πως έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις διευθύνσεις όλων των σχολείων και για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και κατευθυντήριες θα δοθούν σε γονείς και κηδεμόνες.

Όσον αφορά τα σχολεία όπως επισήμανε:

*θα γίνει απολύμανση των χώρων η οποία θα επαναλαμβάνεται

* θα γίνει δειγματοληψία για 20 χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικούς, που θα ξεκινήσουν από την επόμενη βδομάδα

*στα σχολεία προηγηθεί χωροθέτηση και σήμανση-Μονά θρανία με 12 μαθητές σε κάθε αίθουσα

*διαρρύθμιση με ενδείξεις και σημάνσεις στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων για να βοηθηθούν τα παιδιά στις αποστάσεις που πρέπει να τηρηθούν
* Τα σχολεία προμηθεύτηκαν με αντισηπτικό υγρό

*Ειδικά θερμόμετρα εάν υπάρχει ανάγκη

*Μάσκες στις σχολικές μονάδες για τις περιπτώσεις που χρειαστεί

*Πρόνοια για αίθουσα απομόνωσης σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις για εκδήλωση συμπτωμάτων

Ταυτόχρονα ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι έχουν διευθετηθεί ρυθμίσεις όσον αφορά την μεταφορά μαθητών με λεωφορεία στα σχολεία.

Ξεκαθαρίζει το σκεπτικό απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων ο ΠτΔ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ταυτόχρονα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Όσον αφορά το πρόγραμμα εκπαίδευσης ο κος Προδρόμου είπε ότι τα παιδιά ανάλογα την βαθμίδα και την τάξη θα ακολουθήσουν και το ανάλογο πρόγραμμα.

Δεν θα διακοπεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ομάδα της κάθε τάξης, τις ημέρες που θα μείνει σπίτι και θα φοιτούν οι συμμαθητές τους θα παρακολουθεί και από το σπίτι το μάθημα που θα γίνεται στο σχολείο εξ αποστάσεως ώστε να μην υπάρχει κενό.

Τι ισχύει για εκπαιδευτικούς που έχουν μικρά παιδιά

Οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά και ενδεχομένως δεν θα επιστρέψουν στο σχολείο, ο κος Προδρόμου ανέφερε πως  προτρέπονται να τα φέρουν στο σχολείο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και θα απασχολούνται από άλλους εκπαιδευτικούς που θα βρίσκονται εκείνες τις ημέρες στα σχολεία.

Δεν θα γίνουν τελικές εξετάσεις

Αυτό που τόνισε ο κος Προδρόμου σχετικά με τις εξετάσεις προαγωγής των μαθητών στην επόμενη τάξη, είναι πως προτεραιότητα είναι να πραγματοποιηθούν οι Παγκύπριες εξετάσεις.

«Δεν είναι προτεραιότητα να γίνουν εξετάσεις. Στις άλλες τάξεις έχουμε άλλες προτεραιότητες. Θα γίνει στήριξη των παιδιών και εργασίες εμπέδωσης. Η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει ώστε να αναπληρωθούν όσα χάθηκαν την φετινή χρονιά. Θα γίνουν εργασίες και η αξιολόγηση θα γίνει αλλά χωρίς τελική εξέταση», εξήγησε.

Πρόγραμμα Παγκυπρίων

Κάνοντας αναφορά σε ενσυνείδητους που δημοσίευσαν πλαστό πρόγραμμα των Παγκύπριων εξετάσεων ο κος Προδρόμου τόνισε πως το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αρχές της επόμενης βδομάδας.

Τα παιδιά να ξέρουν ότι τις ημέρες που θα πάνε σχολεία θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα.

Άνοιγμα σχολείων: Το πλάνο των χωρών της Ευρώπης (ΦΩΤΟ)

Απουσίες σε όσους μαθητές δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες 

Ο κος Προδρόμου ερωτηθείς σχετικά με τις απουσίες σε περίπτωση που μαθητές απουσιάζουν χωρίς να ανήκον σε ευπαθείς ομάδες ανέφερε πως τα σχολεία επαναλειτουργούν σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν. Οι μαθητές που δεν ανήκουν σ΄αυτές τις ομάδες θα πρέπει να παρουσιαστούν ώστε να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Ιδιωτικά σχολεία και νηπιαγωγεία

Ερωτηθείς με το εάν θα ανοίξουν τα ιδιωτικά σχολεία ο κος Προδρόμου είπε πως μπορούν να ανοίξουν σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για τα δημόσια σχολεία. Τα ιδιωτικά σχολεία έχουν δικές τους αποφάσεις ωστόσο θα πρέπει να τηρούνται τα πρωτόκολλα. «Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε τα ιδιωτικά σχολεία να ανοίξουν», εξήγησε.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των ιδιωτικών νηπιαγωγείων ανέφερε πως επίσης πρέπει να τηρήσουν τα πρωτόκολλα. «Θα πρέπει να υπάρχουν 12 μαθητές ανά τάξη σύμφωνα με το εμβαδόν των σχολικών αιθουσών του δημόσιου. Εάν είναι μικρότερες οι αίθουσες θα πρέπει να υπάρχουν και λιγότεροι μαθητές. Εκεί θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αλλά θα πρέπει να τηρηθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα