Συρία: ΜΚΟ καλούν τον ΟΗΕ να ανανεώσει το ψήφισμα για τη διασυνοριακή βοήθεια

Τριάντα δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν σήμερα την ανανέωση της διασυνοριακής άδειας που επιτρέπει την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Συρία, σε ανοιχτή επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το σημείο διέλευσης του Μπαμπ αλ-Χάουα στα συροτουρκικά σύνορα είναι το μόνο μέσω του οποίου η βοήθεια του ΟΗΕ μπορεί να προωθείται προς την περιοχή της Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, χωρίς

να περάσει από τις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις της Δαμασκού.

Η άδεια για αυτό το σημείο διέλευσης, που ισχύει από το 2014, θα εκπνεύσει στις 10 Ιουλίου και θα χρειαστεί μια ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις αρχές Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ρωσία, στήριγμα της Δαμασκού, απειλεί να θέσει βέτο.

"Το μέγεθος της κρίσης απαιτεί μια νέα άδεια διασυνοριακής βοήθειας για τουλάχιστον 12 μήνες. Το αντίστροφο θα έδειχνε στους Σύρους ότι το Συμβούλιο είναι έτοιμο να δεχθεί αδικαιολόγητα δεινά και απώλειες ζωών", αναφέρει η επιστολή που στάλθηκε στον ΟΗΕ, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από εκεί πέρασαν πέρυσι σχεδόν 10.000 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και προορισμό την περιοχή της Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών της Συρίας όπου ζουν σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε επισφαλείς συνθήκες.

Για τους παρατηρητές, η Μόσχα επιδιώκει να καταστήσει τη διατήρηση αυτής της ανθρωπιστικής πρόσβασης "διαπραγματευτικό χαρτί" στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Η επιστολή υπογράφεται από 32 ΜΚΟ, ανάμεσά τους το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), οι Save the Children (Σώστε τα παιδιά) και Oxfam International.

"Οι συγκλίνουσες κρίσεις και το οικονομικό σοκ, κυρίως η ξηρασία, ο πληθωρισμός, η οικονομική κατάρρευση στις γειτονικές χώρες και η πανδημία Covid-19 επιδείνωσαν μια ήδη άθλια ανθρωπιστική κατάσταση", προστίθεται στην επιστολή.

"Συνεπώς, περισσότεροι από 14,6 εκατομμύρια Σύροι εξαρτώνται σήμερα από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, εκ των οποίων 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια".

Η Ρωσία έκανε γνωστό στις 20 Μαΐου, μέσω του αναπληρωτή πρεσβευτή της στο ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, ότι δεν βλέπει "λόγους να συνεχιστεί αυτός ο μηχανισμός" που "παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Συρίας".

Περισσότερο από το 80% του πληθυσμού στη βορειοδυτική Συρία εξαρτάται από αυτόν το μηχανισμό για την επιβίωσή του, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι ΜΚΟ που παρέχουν την ανθρωπιστική βοήθεια διστάζουν να περάσουν από τις περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα