Η Φινλανδή Πρωθυπουργός βλέπει κίνδυνο «παγώματος» των συνομιλιών του ΝΑΤΟ

Η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε, την Τρίτη, ότι οι αιτήσεις για το ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας ενδέχεται να σταματήσουν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία, η οποία αυτή τη στιγμή εμποδίζει τις αιτήσεις τους, πριν από τη σύνοδο κορυφής αυτόν τον μήνα.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες ανέστρεψαν δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας υποβάλλοντας αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οποιαδήποτε

συμφωνία ένταξης στο ΝΑΤΟ πρέπει ωστόσο να εγκριθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη της συμμαχίας, και η Τουρκία τις μπλοκάρει.

"Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το στάδιο. Εάν δεν λύσουμε αυτά τα ζητήματα πριν από τη Μαδρίτη, υπάρχει ο κίνδυνος να παγώσει η κατάσταση", δήλωσε η Πρωθυπουργός Sanna Marin, αναφερόμενη στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου.

«Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό, αλλά μπορεί να παγώσει για λίγο», είπε η Μάριν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Σουηδία.

Η Άγκυρα κατηγορεί τους σκανδιναβικούς γείτονες ότι παρέχουν ένα ασφαλές καταφύγιο για το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει καταχωριστεί ως «τρομοκρατική» ομάδα από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Η Μαρίν τόνισε ότι παίρνουν σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας και ήθελε να τις αντιμετωπίσει "και εάν υπάρχουν κάποιες παρεξηγήσεις, να διορθωθούν".

Ταυτόχρονα, σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι χώρες θα γίνουν ευπρόσδεκτες στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι η Άγκυρα άλλαξε τον ρυθμό της μόλις υποβλήθηκαν οι αιτήσεις ένταξης.

"Φυσικά παίρνουμε όλα τα ζητήματα πολύ σοβαρά και κάνουμε συνομιλίες, αλλά πιστεύω επίσης ότι είναι ευθύνη της Τουρκίας να προσπαθήσει να βρει λύσεις σε αυτό το στάδιο", δήλωσε η Μαρίν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους σκανδιναβικούς ομολόγους της.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία, ότι το ΝΑΤΟ εργάζεται «σκληρά και ενεργά» για να επιλύσει τις ανησυχίες της Τουρκίας «το συντομότερο δυνατό».

Ο Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ «με ανοιχτές αγκάλες» και αναμένει ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα επιλυθεί πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, μιλώντας στη Φινλανδία την Κυριακή, παραδέχθηκε ότι η διαμάχη μπορεί να παραταθεί, λέγοντας ότι "η σύνοδος κορυφής στη Μαδρίτη δεν ήταν ποτέ προθεσμία".

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα