Σύντομη δέηση αύριο στη μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας

Λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού,  η 105η επέτειος της Αρμενικής Γενοκτονίας θα τιμηθεί αύριο Παρασκευή 24 Απριλίου στις 10 π.μ.  στον Αρμενικό Καθεδρικό Ναό «Σουρπ Αστβατζατζίν» στην Ακρόπολη, με την τέλεση σύντομης δέησης στη μνήμη των θυμάτων. 

Σε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή

των Αντιπροσώπων, αναφέρεται ότι ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος Χορέν Τογραματζιάν και ο ίδιος θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι περισσότεροι από 1.500.000 αθώοι Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 1915-1923, από βασανισμούς, θανατώσεις, σφαγές ή καταναγκαστικές πορείες θανάτου στην αφιλόξενη έρημο του Ντερ Ζορ με άμεση συνέπεια τον διασκορπισμό 800.000 Αρμενίων προσφύγων στην υφήλιο και η διαμόρφωση της Αρμενικής Διασποράς. Επιπλέον, αναφέρεται, περίπου 100.000 Αρμένιοι εξισλαμίστηκαν ή υποδουλώθηκαν, με πολλαπλάσιους σήμερα να εμφανίζονται ως Τούρκοι ή Κούρδοι και να ζουν ως Κρυπτοχριστιανοί, φοβούμενοι το στιγματισμό τους.

"Σήμερα, κάτι περισσότερο από ένα αιώνα αργότερα, η Τουρκία όχι μόνο αρνείται πεισματικά το αιματοβαμμένο της παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να φιμώσει κάθε προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας, χρησιμοποιώντας μια πλειάδα μεθόδων πολιτικής, διπλωματίας, εκβιασμού και εκφοβισμού, μαζί με ψευδή ιστορικά στοιχεία και απειλές", αναφέρεται.

Ο κ. Μαχτεσιάν αναφέρει ακόμη πως στο βωμό των οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων, "οι αυτοαποκαλούμενοι προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας υποκύπτουν στα καπρίτσια της Τουρκίας". "Ως πότε θα αρκούνται στις διπλωματικές νότες και τα ανούσια ανακοινωθέντα; Πότε, επιτέλους, θα πράξουν κάτι ουσιαστικό για αυτά τα ζητήματα", διερωτάται.

Ο κ. Μαχτεσιάν εκφράζει επίσης την ευγνωμοσύνη όλων προς την πατρίδα τους την Κύπρο, η οποία το 1975 αναγνώρισε ομόφωνα την Αρμενική Γενοκτονία, δεύτερη στον κόσμο και πρώτη στην Ευρώπη ενώ το 2015 η Βουλή προχώρησε σε μια άλλη πρωτοπόρα ενέργεια, την ποινικοποίηση της άρνησης της.

"Είναι σταθερή πεποίθηση μου ότι η σύμπραξη και αλληλεγγύη Κυπρίων και Αρμενίων θα δώσει καρπούς, παρά τα εμπόδια που μας βάζει η τουρκική πλευρά. Δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε από τη χρονική διάρκεια, αλλά να εστιάζουμε στο τελικό αποτέλεσμα του άνισου, μα δίκαιου, αγώνα μας", καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα