Τεστ σε εργαζόμενους – Εργοδότες αρνούνται να καλύψουν κόστος

Άρνηση εκ μέρους μερίδας εργοδοτών να καλύψουν το κόστος των τεστ στα οποία πρέπει να υποβληθούν οι εργαζόμενοί τους παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.

Οι πρόνοιες του διατάγματος είναι σαφείς: «Έως τα μεσάνυκτα της 28ης Απριλίου 2020 το αργότερο, υποχρεούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ή/και διαχειριστές των ακόλουθων επιχειρήσεων να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για υποβολή των εργαζομένων τους σε μοριακή εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19: (

i) Υπεραγορές και αρτοποιεία (φούρνοι), σε όλη την εφοδιαστική

αλυσίδα (παραγωγή, παράδοση, εξυπηρέτηση του κοινού),

(ii) οίκοι ευγηρίας, και

(iii) φρουταγορές, περίπτερα, μίνι μάρκετς, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία.

«Νοείται ότι, οι ανωτέρω επιχειρήσεις δύνανται να αξιοποιήσουν τις πρόνοιες του μέτρου που έχει εξαγγελθεί από το υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης 20.000 εργαζομένων στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στην Εθνική Φρουρά: Noείται περαιτέρω ότι, σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, οι ίδιες οι επιχειρήσεις οφείλουν, να μεριμνήσουν όπως όλοι οι εργαζόμενοί τους, υποβληθούν στην εν λόγω εξέταση μέχρι και τα μεσάνυκτα της 28ης Απριλίου 2020 και αναλάβουν το σχετικό κόστος για τη διενέργεια της εν λόγω εξέτασης, χωρίς την όποια μετακύλιση του κόστους στους εργαζομένους».

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζεται ότι πλέον, με απόφαση Υπουργικού δημοσιοποιεί τις επιχειρήσεις στις οποίες εντοπίζεται θετικό κρούσμα.
Σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας απέστειλε και η ΠΕΟ. Στην επιστολή η ΠΕΟ καταγγέλλει ότι υπάρχουν εργοδότες που εμπίπτουν στις επιχειρήσεις οι οποίες με βάση το διάταγμα πρέπει οι εργαζόμενοι τους να υποβληθούν σε έλεγχο, που αρνούνται να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της εξέτασης των εργοδοτουμένων τους.

Δείτε επίσης: ΚΕΒΕ καλεί Υπουργό Υγείας γιια παροχή δωρεάν τεστ Covid19 σε εργαζόμενους

Η ΠΕΟ καλεί παράλληλα το Υπουργείο να διασαφηνίσει άμεσα ότι είναι υποχρέωση του εργοδότη να οργανώσει την εξέταση του προσωπικού του όπως και να καλύψει το κόστος της εξέτασης και εισηγείται όπως οριστεί χρονικό πλαίσιο  διεξαγωγής των εξετάσεων για κάθε τομέα οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπίπτει στο διάταγμα.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ραντεβού για δειγματοληψία  για το SARS-COV-2 (COVID-19) που εμπίπτουν τόσο στο κρατικό πρόγραμμα για τη διενέργεια 20,000 σε εργαζόμενους, όσο και για το πρόγραμμα της υποχρεωτικής δειγματοληψίας σε εργαζόμενους του λιανικού εμπορίου, βάσει των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, και τα οποία είναι σε ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, έχουν ολοκληρωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα