Συγγνώμη Ερντογάν σε Πούτιν για την κατάρριψη του μαχητικού

Συγγνώμη φέρεται να ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν sστον Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με τη Συρία από τουρκικά πυρά.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε επιστολή, στην οποία ο Τούρκος Πρόεδρος απολογείται για το θάνατο του Ρώσου πιλότου που είχε σκοτωθεί όταν το μαχητικό το οποίο χειριζόταν καταρρίφθηκε πάνω από τα Τουρκοσυριακά σύνορα τον περασμένο Νοέμβριο.

Επιπλέον, όπως δήλωσε από Κρεμλίνο ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσική κυβέρνησης Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει την ετοιμότητα της Άγκυρας να αποκαταστήσει

τις σχέσεις της με την Μόσχα.

«Ο επικεφαλής της τουρκικής πολιτείας εξέφρασε την βαθιά του συμπόνια και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του νεκρού Ρώσου πιλότου, λέγοντας ότι λυπάται» για το συμβάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ταυτόχρονα, στην επιστολή, ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να αποκαλεί την Ρωσία «φίλη και στρατηγικό σύμμαχο» της Άγκυρας, με την οποία οι τουρκικές Αρχές δεν θέλουν να έχουν κακές σχέσεις.

«Ποτέ δεν είχαμε την επιθυμία ή εσκεμμένη πρόθεση να καταρρίψουμε ένα αεροσκάφος το οποίο ανήκει στη Ρωσία», συμπληρώνεται στην επιστολή σύμφωνα με το απόσπασμα της επιστολής που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην επιστολή αναφέρεται ότι «η τουρκική πλευρά ανέλαβε όλους τους κινδύνους και έκανε μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσει το σώμα του Ρώσου πιλότου από τις δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης και να την φέρει στην Τουρκία. Η διαδικασία της κήδευσης έγινε σύμφωνα με τις θρησκευτικές και στρατιωτικές διαδικασίες».

Η Άγκυρα αντιμετώπισε την οικογένεια του πιλότου σαν να επρόκειτο για μια τουρκική οικογένεια και «είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση του πόνου, αλλά και να επανορθώσει για όποια σοβαρή βλάβη έχει γίνει».

Υπογραμμίζεται δε ότι έχει διαταχθεί ήδη ποινική έρευνα σε βάρος του υπόπτου για τον θάνατο του πιλότου.

Τέλος, ο Ερντογάν στην επιστολή του εκφράζει την ετοιμότητά του για αντιμετώπιση των προκλήσεων όσον αφορά στην ασφάλεια και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, σε συνεργασία με τη Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα