Συγγενής αγνοούμενων: Θα επιμένουμε μέχρι τέλους

Όσα χρόνια και αν περάσουν εμείς θα περιμένουμε να μάθουμε για την τύχη και του τελευταίου και όταν φύγουμε εμείς θα παλεύουν τα παιδιά μας και όποιος μπορεί γιατί οι αγνοούμενοι χάθηκαν για να ζούμε εμείς σε αυτή τη γη ελεύθεροι, πρόταξαν τα στήθη τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αντρούλα Αριστοδήμου φέροντας τις φωτογραφίες εννιά αγνοουμένων, συγγενών δικών της, αλλά και άλλων που οι δικοί τους συγγενείς πέθαναν και τους υποσχέθηκε να συνεχίσει τον δικό τους αγώνα για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων του 1974.

Η κ. Αντρούλα

είναι από τον Άγιο Παύλο. Μεγάλη σε ηλικία η ίδια συνόδευε την ακόμα γηραιότερη Ανδριανή Ηλία από την Λάπηθο της οποίας από το 1974 αγνοείται ο μονάκριβος γιος της, όπως είπε στο ΚΥΠΕ, φέροντας την φωτογραφία του Ηλία Ηλία. Πήγαν μαζί με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και τη συνοδεία εκπροσώπων των γυναικείων οργανώσεων να επιδώσουν υπόμνημα στην Αμερικάνικη πρεσβεία και τη Ρωσική Πρεσβεία, στο πλαίσιο του 32ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.

Στην Ρωσική Πρεσβεία το υπόμνημα παρέλαβε ο Αντρέι Γκρομόβ, δεύτερος τη τάξη, Πρεσβευτής – σύμβουλος. Παραδίδοντας το υπόμνημα ο Αντιπρόεδρος του Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, Γιώργος Οικονομίδης είπε ότι φοβούνται πως μέχρι και εάν εντοπίσουν όλους τους αγνοούμενους, οι συγγενείς τους θα έχουν πεθάνει και δεν θα υπάρχει κανείς να παραλάβει τα οστά τους.

Αναφερόμενος στη ΔΕΑ είπε ότι ενώ η Επιτροπή υπάρχει από το 1980 η Τουρκία αρνιόταν να συνεργαστεί μέχρι το 2004. Ακόμα και μετά όμως, πρόσθεσε, αρνιόταν να συνεργαστεί σε βασικά θέματα όπως οι μαζικοί τάφοι που είχαν μετακινηθεί, να ανοίξει τα στρατιωτικά της αρχεία για να βρεθούν πληροφορίες και να εντατικοποιηθεί η διαδικασία εντοπισμού οστών. “Εάν αργήσουμε περισσότερο δεν θα υπάρχουν συγγενείς να παραλάβουν τα οστά των αγνοουμένων”.

Ο κ. Οικονομίδης ζήτησε όπως η Ρωσία ασκήσει την απαραίτητη επιρροή στην Τουρκία για να εφαρμόσει σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τα ψηφίσματα των ΗΕ για μια αποτελεσματική έρευνα της τύχης των αγνοουμένων ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό. “Το μόνο εμπόδιο στο θέμα των αγνοουμένων είναι η Τουρκία”.

Εκ μέρους των γυναικείων οργανώσεων, η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου εξέφρασε τα συλλυπητήρια όλων των Κυπρίων στο ρωσικό λαό για τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης και ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξή της όλα αυτά τα χρόνια στο θέμα των αγνοουμένων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε, είναι αδιάλλακτος και δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων. Δείχνοντας τις δύο ηλικιωμένες γυναίκες, είπε στον Ρώσο διπλωμάτη, ότι η παρουσία τους δείχνει πόσες μεγάλες προσδοκίες έχουν από τη διεθνή κοινότητα γι` αυτό το θέμα. “Σας παρακαλώ να μεταφέρετε το μήνυμα ότι ο χρόνος έχει τελειώσει. Εάν δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων, η ΔΕΑ δεν θα μπορεί να κάνει κάτι επειδή δεν έχουν δεδομένα όσον αφορά την τύχη αυτών των ανθρώπων”. Μιλώντας για την Τουρκία είπε ότι είναι ένα τρομοκρατικό κράτος και θα πρέπει να τερματίσουμε την τρομοκρατία και των ανθρώπων και των κρατών.

Ο δεύτερος τη τάξη Ρώσος διπλωμάτης, Αντρέι Γκρομόβ ευχαρίστησε για τα συλλυπητήρια και είπε ότι η Ρωσία δίδει μεγάλη σημασία στο θέμα των αγνοουμένων. Υπενθύμισε ότι επισκέφθηκε μαζί με τον Ρώσο Πρέσβη, Στάνισλαβ Οσάτσι το ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ λέγοντας ότι “κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά και εμείς τη στηρίζουμε πλήρως και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε”.

Keywords
Τυχαία Θέματα