Συνέντευξη Ακιντζί στο CNN Turk: «Θα κάνουμε κι εμείς γεωτρήσεις»

Συνέντευξη στο CNN Türk έδωσε ο Τ/Κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κατά την παρουσία του σήμερα στην Κων/λη για συμπόσιο με θέμα «Συνέχιση της ειρήνης και ανάπτυξη για όλους».

Όπως μεταφέρει η ανταποκρίτρια του Sigmalive, στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Μουσταφά Ακιντζί σχολίασε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας στη Μεσόγειο και την Κύπρο και όσον αφορά τις γεωτρήσεις υπογράμμισε εκ νέου

ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από τώρα, διαφορετικά η Τουρκία θα κινηθεί με βάση τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.

Όπως χαρακτηριστικά είπε αναφερόμενος στην παρεμπόδιση πριν από μήνες του πλοίου της ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, «δεν γίνεται να τους εμποδίζουμε πάντα. Άρα τί πρέπει να κάνουμε; Θα κάνουμε κι εμείς τις δικές μας γεωτρήσεις». Η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις και στις δικές της περιοχές και στις δικές μας περιοχές για λογαριασμό μας», είπε, επιρρίπτοντας την ευθύνη της έντασης στη Μεσόγειο στην ε/κ πλευρά.

Χαρακτήρισε επίσης ακριβή λύση τον αγωγό EastMed που υπέγραψαν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας είναι πιο συμφέρουσα.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τελευταία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες ήταν διαφορετική αυτή τη φορά, επειδή η τ/κ πλευρά επέμεινε ώστε οι επόμενες συνομιλίες να μην είναι ανοιχτού τέλους και ότι πρέπει να επικεντρωθούν στο αποτέλεσμα, ενώ έγινε πλέον σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να κρατήσουν άλλα 50 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε και τις ανησυχίες του για το φυσικό αέριο. «Κατ’ εμάς υπήρχαν και σημεία με τα οποία έδινε μηνύματα στην ε/κ πλευρά», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σχετικά με το ραντεβού που έχει ζητήσει η ειδική απεσταλμένη του Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λούτ, από την Άγκυρα, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι γνωρίζει ότι το ραντεβού αυτό ζητήθηκε για τις 5-6 Δεκεμβρίου, αλλά ακόμη η Λούτ δεν έχει ζητήσει επισήμως ραντεβού από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, καθώς περιμένει πρώτα να συναντηθεί με τις εγγυήτριες χώρες.

«Από εμάς δεν ζήτησε ακόμη ραντεβού, πιθανόν να έρθει σε εμάς αφού δει πρώτα τις εγγυήτριες δυνάμεις», ανέφερε.

Για τους όρους σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν καθοριστεί και θα περιλαμβάνουν δύο σημεία, το ένα θα είναι τί θα συζητηθεί και σε τί θα καταλήξουν και το άλλο το χρονοδιάγραμμα, δεν θα είναι μια διαδικασία που με ανοιχτό τέλος.

Όπως είπε ο Τ/Κ ηγέτης, στο θέμα του χρονοδιαγράμματος η Λούτε φαίνεται αποφασισμένη στο να τεθεί και αυτός ο όρος και συζήτησαν και για αυτό σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Πάντως, εκτίμησε ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα είναι μία διαδικασία μηνών κι όχι εβδομάδων.

Σχετικά με την πρόταση Αναστασιάδη για ‘αποκέντρωση’, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι ήταν μία πρόταση της τ/κ πλευράς εδώ και χρόνια, αλλά ο Κύπριος πρόεδρος ήθελε όλες τις εξουσίες στο κέντρο. Τώρα έφτασε τελικά να υποστηρίζει την τ/κ πρόταση, είπε ο Ακιντζί, εξηγώντας ότι δεν είναι αρνητικός, αρκεί να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις.

«Στην τελευταία μου συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη τον ρώτησα για το μοντέλο δύο κρατών, επειδή μάθαμε ότι ένα τέτοιο μήνυμα μετέφερε στον Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Αναστασιάδης λέει κάποια πράγματα πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά μετά δεν συνεχίζει. Νομίζω ότι το είπε και στην Νέα Υόρκη ξεκάθαρα στον κ. Τσαβούσογλου αλλά σημασία έχουν αυτά που λέει δημοσίως», είπε ο Τ/Κ ηγέτης, επικρίνοντας τον πρόεδρο Αναστασιάδη. «Δεν μπορείς να αναπτύξεις πολιτική βασιζόμενος σε εκείνα που λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες και μετά τα αλλάζει. Ακόμη και στην κοινή γνώμη λέει ότι ‘εγώ δεν είπα για χαλαρή ομοσπονδία, είπα για ‘αποκέντρωση’», σημείωσε ο Μουσταφά Ακιντζί και αναρωτήθηκε αν τώρα «θα περάσουν τα χρόνια συζητώντας ‘τί είναι χαλαρή ομοσπονδία και τί είναι αποκέντρωση’ ενώ το στάτους κβο θα συνεχίζεται, έτσι όπως το θέλει η ε/κ πλευρά».

«Το μοντέλο του ενιαίου κράτος εμείς δεν το δεχόμαστε», είπε ο Ακιντζί, τονίζοντας ότι ούτε η συνομοσπονδία φαίνεται εφικτή. «Πρέπει να βαδίσουμε με βάση τις πραγματικότητες», ανέφερε. Ο Τ/Κ ηγέτης πρόσθεσε ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ δεν είναι κακές και δεν πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια. Στην ερώτηση αν υπάρχει άλλη λύση εκτός της ομοσπονδίας, ο Τ/Κ ηγέτης απάντησε ότι «αν υπάρχει, να το μάθω κι εγώ. Εγώ δεν το βλέπω και από την ε/κ πλευρά παίρνω αντιφατικά μηνύματα».

Άποψη του Ακιντζί πάντως είναι ότι δεν πρέπει να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα ΗΕ. «Όταν είπα ότι αυτές οι παράμετροι πέθαναν, τελείωσαν, οι Τ/Κ σκέφτηκαν άλλα πράγματα και ότι ‘δεν μπορεί να γίνει τίποτα πια, άρα πέφτει η ευθύνη στους δικούς μας ώμους’. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», δήλωσε.

Σχετικά με τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, αλλά και τη συνάντηση Κυπριανού – Τσαβούσογλου, είπε ότι τις γνώριζε και τις δύο και δεν του προκαλούν ανησυχία. Είπε μάλιστα ότι ήταν αίτημα του προέδρου Αναστασιάδη πριν από δύο χρόνια να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος την αρνήθηκε. «Ο κ. Ερντογάν είπε όχι, ‘εγώ θα τον συναντήσω μόνο εάν ο Τσίπρας δεχτεί να συναντήσει εσένα’. Μάλιστα, ‘αν θέλουν μπορούμε να συναντηθούμε και οι τέσσερις’ είπε. Εγώ μετέφερα την πρόταση στον Αναστασιάδη. Η απάντηση του Αναστασιάδη ήταν: ‘Εγώ θα πάω στην Άγκυρα και ως τί θα τον συναντήσω;’ Του απάντησα ‘όπως θα με δεχτούν εμένα στην Αθήνα’. Είπε ‘όχι, εγώ είμαι ο ηγέτης ενός αναγνωρισμένου κράτους και έτσι έβαλε τέλος στην προσπάθεια», είπε ο Ακιντζί.

Προτάθηκε έπειτα μία τετραμερής συνάντηση μεταξύ Ερντογάν-Τσίπρα-Αναστασιάδη-Ακιντζί, αλλά και αυτή απορρίφθηκε. Έτσι, στο τέλος έγινε αποδεκτή η συνάντηση να γίνει μεταξύ του Κύπριου προέδρου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Ο Μουσταφά Ακιντζί εκτίμησε πάντως ότι «αυτές οι επαφές δεν θα συνεχιστούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα