Ουκρανία: «Το εγκληματικό καθεστώς του Κρεμλίνου δεν έχει όρια»

Σκληρή ανακοίνωση κατά της Μόσχας από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ανάμεσα σε άλλα, το Ουκρανικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει ως «εγκληματικό καθεστώς» το Κρεμλίνο το οποίο δεν έχει όρια και δεν έχει σταματήσει την επιθετική πολιτική κατά της χώρας.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, τα πλοία της χώρας δέχτηκαν ένοπλη επίθεση από την Ρωσική Ομοσπονδία και ενώ τηρούσαν όλες τις διατάξεις και συνθήκες των κανόνων πλοήγησης όπως αυτές ορίζονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψε σήμερα διάταγμα

που επιβάλλει τον στρατιωτικό νόμο για 60 ημέρες.

Αυτούσια η δήλωση του Ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εκφράζει κατηγορηματική διαμαρτυρία προς την Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με την ένοπλη επίθεση και κατάληψη των ουκρανικών στρατιωτικών σκαφών «Μπερντιάνσκ», «Νικόπολη» και του ρυμουλκού «Γιaνί Καπού» καθώς και τραυματισμούς και σύλληψη μελών των πληρωμάτων τους.

Η επίθεση στα ουκρανικά πλοία, τα οποία πραγματοποίησαν την μετάβαση από το λιμάνι της Οδησσού στο λιμένα της Μαριούπολης, τηρώντας τις διατάξεις όλων των εφαρμοστέων πολυμερών και διμερών διεθνών συνθηκών και κανόνων πλοήγησης, είναι μια άλλη πράξη ένοπλης επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, όπως ορίζεται ειδικότερα στο άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις διατάξεις του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 29/3314 της 14ης Δεκεμβρίου 1974 σχετικά με τον ορισμό της επιθετικότητας. Η Ρωσία επέκτεινε πράγματι τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας στη θάλασσα.

Το εγκληματικό καθεστώς του Κρεμλίνου απέδειξε σήμερα για άλλη μια φορά ότι δεν έχει όρια και δεν θα σταματήσει στην επιθετική πολιτική του και είναι έτοιμο για κάθε πράξη επιθετικότητας εναντίον του κράτους μας.

Η Ουκρανία ζητεί να παρασχεθεί επείγουσα ιατρική βοήθεια στους τραυματίες, την άμεση ασφαλή επιστροφή τους στην πατρίδα τους, καθώς και την επιστροφή των στρατιωτικών πλοίων και εξοπλισμού, την αποζημίωση από τη Ρωσία τις ζημίες που προκλήθηκαν στην ουκρανική πλευρά.

Κάθε ευθύνη για την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα και την υπονόμευση της ειρηνικής διευθέτησης της ρωσο-ουκρανικής ένοπλης σύγκρουσης βασίζεται πλήρως στο καθεστώς του Κρεμλίνου.

Κάνουμε έκκληση στους συμμάχους και τους εταίρους μας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουν την επιθετικότητα, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης των νέων και την ενίσχυση των υφιστάμενων κυρώσεων και να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων».

Και δεύτερη ανακοίνωση του Ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι προκλητικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα πέρασαν τα όρια και έγιναν ήδη επιθετικές.

Τα πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας που παραβιάζουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας έχουν παράνομα επιβάλει βία κατά των πλοίων του Ναυτικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Θεωρούμε τέτοιες βίαιες πράξεις ως παραβιάσεις των κανόνων του Χάρτη του ΟΗΕ, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα διπλωματικής και διεθνούς νομικής αντίδρασης.

Θα ενημερώσουμε επίσης τους εταίρους μας σχετικά με τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στη Αζοφική Θάλασσα. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής του Ευξείνου Πόντου και ως εκ τούτου απαιτούν σαφή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα