Συνέδριο «Τρόοδος, η Πράσινη Καρδιά της Κύπρου» στον Αγρό

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Αγρό  το συνέδριο "Τρόοδος, η Πράσινη Καρδιά της Κύπρου" από την οργάνωση Youth Dynamics, σε συνεργασία με το Κέντρο Νεότητας Αγρού, τον Φιλοδασικό Σύνδεσμό Αγρού και το Σωματείο Περικλής Δημήτριου.



Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι σκοπός του συνεδρίου ήταν η γνωριμία των νέων με τον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πυρήνα της πατρίδας μας, η επαφή τους με τη φύση και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης για προώθηση της ανακύκλωσης και

της επαναχρησιμοποίησης.

Στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής και  ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης.

Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το Τμήμα Δασών, το Γεωπάρκο Τρόοδους, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους καθώς επίσης γεωλόγοι και λειτουργοί του Επαρχιακού Γεωργικού Γραφείου Πιτσιλιάς και του  Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης Πιτσιλιάς, οι οποίοι μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις, διαλέξεις και εργαστήρια ανέπτυξαν διάφορες πτυχές σχετικά με τον φυσικό πλούτο, τη μορφολογία του εδάφους και τη μοναδικότητα του Τροόδους. 

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε εκτενώς στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, η οποία προτείνει δράσεις και έργα με στόχο την αρμονική συμβίωση ανθρώπου και φύσης, τα οποία θα λειτουργήσουν ως πρόδρομοι μιας πολιτικής μετάβασης προς την αγρο-οικολογία, με στόχο τη αειφορία και τη διαμόρφωση πολιτών με οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση και όραμα για το μέλλον.

Έγιναν επίσης παρουσιάσεις για την προώθηση φυσικών αξίων και οικοσυστημικών υπηρεσιών του εθνικού δασικού πάρκου Τροόδους, για το έργο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροοδους (ΑΝΕΤ), καθώς και για το έργο και την συμβολή του Επαρχιακού Γεωργικού Γραφείου Πιτσιλιάς στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Παρουσίαση επίσης έγινε για τα πυριγενή πετρώματα, της ψηλές βουνοκορφές και την εντυπωσιακή μορφολογία της οροσειρά του Τροόδους.

Το Τρόοδος αποτελεί τη κύρια οροσειρά της Κύπρου με κορυφές που φτάνουν σε υψόμετρο τα 1952 μέτρα. Το Δάσος του Τροόδους,  περιέχει μοναδικές φυσικές ομορφιές και αποτελεί βιότοπο πολλών φυτών και ζώων.

Οι καταρράκτες του Τροόδους, τα μονοπάτια της φύσης, η πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, ο σημαντικός αριθμός ενδημικών φυτών και τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία αποτελούν  αξιοθαύμαστες φυσικές ομορφιές της Πράσινης Καρδιάς της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Δημάρχου Λευκωσίας με τον Πρέσβη της Γεωργίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα