Συνεχίζεται η πτώση της λίρας, δεν βρίσκουν λύση στα κατεχόμενα

Οι δηλώσεις του «υπουργού οικονομίας και ενέργειας» Οζντίλ Ναμί σχετικά με την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, η εκστρατεία της «αστυνομίας» για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η ανικανότητα της «κυβέρνησης» να αντιμετωπίσει την κρίση στην οικονομία η οποία δημιουργείται από την πτώση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας, αλλά και η δημοσίευση στην «επίσημη» εφημερίδα του «προσχεδίου νόμου» για το πόθεν έσχες, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές

εφημερίδες.


Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Υπάρχει λύση αλλά η λύση δεν είστε εσείς», γράφει ότι και αυτή η «κυβέρνηση» δεν κατάφερε να βρει και να εφαρμόσει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Αλλού αναδημοσιεύει δημοσιεύματα από τον ε/κ Τύπο σχετικά με τον φόβο ότι ανάμεσα στους πιθανούς στόχους της «λευκής χήρας», η οποία σχεδιάζει επιθέσεις σε διάφορες χώρες, βρίσκεται και η Κύπρος. Προβάλλει, ακόμα, την αντικατοχική πορεία ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών οργανώσεων στο οδόφραγμα Λήδρας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν απέχουμε από το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα», δημοσιεύει δηλώσεις του Οζντίλ Ναμί, «υπουργού οικονομίας και ενέργειας», σχετικά με τους σχεδιασμούς στο θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο οποίος ανάφερε ότι εντός ημερών θα μεταβεί στην Άγκυρα για επαφές σχετικά με το θέμα. Αλλού γράφει ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη αναμένεται να δώσουν το παρών τους στις παρελάσεις για την 20η Ιουλίου. Αναφέρει, ακόμα, ότι η συνάντηση μεταξύ του Τ/κ ηγέτη και της Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας οι ποινές», γράφει ότι έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για παράνομη εργασία, αλλά οι ποινές που επιβάλλονται δεν αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα. Η εφημερίδα δημοσιεύει αφιέρωμα και στους πωλητές παπουτσόσυκων στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, οι οποίοι καθαρίζουν τα φρούτα στην παρουσία του πελάτη. Γράφει, ακόμα, ότι πέθανε ο γνωστός ράφτης της κατεχόμενης Λευκωσίας Οσμάν, σε ηλικία 82 χρόνων, και η κηδεία του θα γίνει σήμερα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «7,3 χιλιάδες οδηγοί θύματα του αλκοόλ», γράφει ότι η «αστυνομία» έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ κατά την τελευταία πενταετία πέραν των 7 χιλιάδων οδηγών εντοπίστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Αναφορά γίνεται και στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη διαχειρίστρια εταιρεία του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου για τη μη εκπλήρωση των υποσχέσεων της «κυβέρνησης» σχετικά με τα αιτήματά τους. Γράφει αλλού ότι ο σύντροφος της 38χρονης Ρωσίδας που βρέθηκε μαχαιρωμένη είναι ο πιθανός ύποπτος για το περιστατικό, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην προσπάθειά του να διαφύγει από τα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο « Έτοιμος ο νόμος για το «πού τα βρήκες’», γράφει ότι το προσχέδιο «νόμου» για το πόθεν έσχες έχει ετοιμαστεί και δημοσιευτεί στην «επίσημη» εφημερίδα, ενώ στόχος είναι και η αύξηση των ποινών σχετικά με υποθέσεις ρουσφετιού και διαφθοράς. Αλλού αναφέρεται στην παραίτηση της Μεριέμ Οζκούρτ από τη διεύθυνση του παράνομου Μπαϊράκ, ενώ στη θέση της θα διοριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Αϊσού Μπασρί Ακτέρ. Δημοσιεύει ακόμα δηλώσεις του «υπουργού ενέργειας» Οζντίλ Ναμί σχετικά με τους σχεδιασμούς της «κυβέρνησης» για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα