Συνεχίζεται η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Συνεχίζεται η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα με θέμα το προσφυγικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μέχρι τώρα δεν υπάρχει συναίνεση όλων των αρχηγών, ενώ ανά διαστήματα επικράτησαν υψηλοί τόνοι.

Στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ

Κυριάκος Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Φώφη Γεννηματά, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητεί συναίνεση στις θέσεις που θα αναπτύξει στο κρίσιμο Συμβούλιο ΕΕ - Τουρκίας την ερχόμενη Δευτέρα. Πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για το αν θα συζητηθεί άλλο θέμα εκτός από το προσφυγικό. Υπέρ τάχθηκε μόνο ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ η Νέα Δημοκρατία επιμένει σε κλειστού τύπου κέντρα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το ζήτημα του βέτο που προτίθεται να ασκήσει ο Α. Τσίπρος στην περίπτωση που η Σύνοδος δεν λάβει θέση κατά μονομερών ενεργειών χωρών - μελών. Οι περισσότεροι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πάντως, δεν συμφωνούν.

Φάκελος με στοιχεία

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν από την κυβέρνηση φάκελο με στοιχεία για το προσφυγικό, ενώ άποψη επί προτάσεων για το θέμα πρόκειται να παρουσιάσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

Επιμένει σε κλειστού τύπου κέντρα η ΝΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των κλειστών κέντρων. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα κινείται αυτή τη στιγμή με με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, αλλά και τη Συμφωνία για την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

Με προτάσεις η Φ. Γεννηματά

Φάκελο με προτάσεις κατέθεσε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά . Μεταξύ άλλων, προτείνει η κατανομή να μην αφορά μόνο τις χώρες της ΕΕ, αλλά και άλλες «ασφαλείς» χώρες, με την ανάλογη διεθνή οικονομική βοήθεια ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι πρόσφυγες.

Επίσης, δέσμευση της Τουρκίας για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης και ευρωπαϊκό έλεγχο, αναθεώρηση του Δουβλίνου II, διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και άμεση επαναπροώθηση των δεύτερων στις χώρες τους.

Πρόταση δέκα σημείων από το Ποτάμι

Με πρόταση εθνικής συμφωνίας δέκα σημείων προσήλθε στο συμβουλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη διεθνή σύμπραξη διωκτικών αρχών και αστυνομικών υπηρεσιών.

Ο ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε υπόμνημα 9 σημείων με τις προτάσεις του κόμματος του.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, πρότεινε να επεκταθεί η συζήτηση και σε άλλα πολιτικά θέματα, όπως ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης.

Η πρόταση του κ. Λεβέντη τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε. Κατόπιν τούτου, ο κ. Λεβέντης, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για το κοινό ανακοινωθέν.

Συνεδρίαση Υπουργικού

Ο βασικός κορμός των κυβερνητικών θέσεων πάντως, διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη. Οι θέσεις της Αθήνας, όπως τις ανέπτυξε ο Α. Τσίπρας, βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού. Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην ΕΕ αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων. Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης. Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες"

2) Μετεγκατάσταση. Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3) Οικονομική βοήθεια. Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4) Τουρκία. Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. Αμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Νέο συντονιστικό όργανο

Υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δημιουργεί Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Τον συντονισμό θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου

Εντωμεταξύ, με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί στις 14:00 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Όπως επιβεβαιώθηκε νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 6.30 το απόγευμα.

Τριμερής Τσίπρα - Μέρκελ - Νταβούτογλου

Ανήμερα της Συνόδου Κορυφής και πριν από την έναρξη των εργασιών της, προγραμματίζεται επίσης τριμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την επομένη της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη όπου θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Πηγή: thepressproject.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα