Συνεχίζεται η κόντρα Προεδρικού – ΑΚΕΛ για τουρκικές προκλήσεις

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο πολιτικό σκηνικό ανάμεσα σε Προεδρικό και ΑΚΕΛ για τις τουρκικές παραβιάσεις και προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την διασύνδεση τους με το Κυπριακό και του χειρισμούς Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ έθεσε το εξής ερώτημα: «Tι έκαναν οι κυβερνώντες ώστε να αποτρέψουν τις παράνομες πλην όμως προβλέψιμες ενέργειες της Τουρκίας;».

Και συνέχισε λέγοντας:

«Οι θέσεις και η στάση του ΑΚΕΛ είναι γνωστές σε όλους. Το ΑΚΕΛ καταδίκασε εξ’ αρχής και απερίφραστα τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την προκλητική απόφαση της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πολύ περισσότερο, είχαμε σε ανύποπτο χρόνο προειδοποιήσει ότι οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας ουδόλως συνέβαλαν στην αποτροπή τέτοιου είδους ενεργειών. Αντί λοιπόν να διαστρεβλώνει την κριτική που του ασκεί το ΑΚΕΛ, καλό θα ήταν κάποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναγνωρίσει τα λάθη του και να αναλάβει τις ευθύνες του».

Με το Προεδρικό να ανταπαντά μέσω Προδρόμου σημειώνοντας:

«Όσοι ασχολούνται με το Κυπριακό γνωρίζουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η τουρκική πλευρά απέφευγε συστηματικά τις προσπάθειες των ΗΕ και τις εκκλήσεις της δικής μας πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως ακριβώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προ καιρού ενημερώσει και τις πολιτικές δυνάμεις στο Εθνικό Συμβούλιο.

Όλος ο κόσμος γνωρίζει και την επίμονη, κατ’επανάληψη δημόσια τοποθέτηση και άρνηση της Τουρκίας για διαπραγματεύσεις πριν τις Ευρωεκλογές. Δηλαδή μέχρι το χρονικό σημείο κατά το οποίο εκδηλώνει την παράνομη παρέμβαση της με το FATIH στην Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα όλες οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζουν καλά πως σε όλο το προηγούμενο διάστημα, εδώ και ένα χρόνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανταποκρίθηκε θετικά σε κάθε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα και τα ΗΕ και έκανε πλήθος διαβημάτων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό.

Το να λέει σήμερα το ΑΚΕΛ -δια του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του σε ραδιοφωνική εκπομπή- ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να πείσει τον Γ.Γ. των Η.Ε. ότι οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να συνεχιστούν και να το παρουσιάζει ως το πρόβλημα, είναι τουλάχιστον ηθελημένη κακή πίστη.

Ο ισχυρισμός που υποβάλλουν, ότι διαπραγματεύσεις δεν ξεκίνησαν όχι γιατί αρνείται η Τουρκία αλλά διότι «δεν έπεισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», εκτός από απολύτως λανθασμένος, είναι κακόπιστος.

Το να συμπληρώνει το ΑΚΕΛ ότι «πρέπει να συζητήσουμε τις αιτίες οι οποίες διευκόλυναν την τουρκική επιθετικότητα» και να αφήνει στην άκρη την ίδια την επίθεση που υφίσταται η χώρα μας από την Τουρκία, είναι μια απίστευτη πολτική τοποθέτηση. Μια επικίνδυνη πολιτική θέση».

Αυτούσια και η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου:

«Τι έκαναν οι κυβερνώντες για να αποτρέψουν τις παράνομες πλην όμως προβλέψιμες ενέργειες της Τουρκίας;

Οι θέσεις και η στάση του ΑΚΕΛ είναι γνωστές σε όλους.

Το ΑΚΕΛ καταδίκασε εξ’ αρχής και απερίφραστα τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την προκλητική απόφαση της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πολύ περισσότερο, είχαμε σε ανύποπτο χρόνο προειδοποιήσει ότι οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας ουδόλως συνέβαλαν στην αποτροπή τέτοιου είδους ενεργειών.

Αντί λοιπόν να διαστρεβλώνει την κριτική που του ασκεί το ΑΚΕΛ, καλό θα ήταν κάποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναγνωρίσει τα λάθη του και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ρωτήσαμε και ξαναρωτάμε:

Τι έκανε για να αποτρέψει τις παράνομες πλην όμως προβλέψιμες ενέργειες της Τουρκίας;

Τι απέγινε η πολυδιαφημισμένη θωράκιση της ΑΟΖ για την οποία τόσο παινεύονταν οι κυβερνώντες;

Πώς εξηγούν οι ιθύνοντες της κυβέρνησης το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ τηρεί ίσες αποστάσεις;

Γιατί άραγε οι ΗΠΑ μιλούν για «ΑΟΖ που διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία»;

Ας απαντήσει, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι κυβερνώντες σ’ αυτά τα ερωτήματα κι ας βάλουν επιτέλους ένα όριο στο πολιτικό τους παραλήρημα.

Ας μην ελπίζουν ότι θα παρασύρουν το ΑΚΕΛ στον κατήφορο της πόλωσης που επιδιώκουν.

Το ΑΚΕΛ θα θεωρεί πάντα εθνικό ό,τι είναι αληθινό. Δεν πρόκειται να μεταβάλει τη στάση του. Θα στέκεται πάντα με συνέπεια και σθένος απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Δεν θα πάψει όμως να καταλογίζει ευθύνες σ’ αυτούς που δεν κάνουν ό,τι πρέπει για να την αντιμετωπίσουν, αλλά μόνο φωνάζουν σαν τον κλέφτη για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Δίπλα στον Αναστασιάδη ο ΔΗΣΥ

Στο πλευρό του Αναστασιάδη στέκεται το κυβερνών κόμμα ασκώντας κριτική στο ΑΚΕΛ για τη στάση που τηρεί αυτές τις ώρες.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του αναφέρει:

"Την κρίσιμη ώρα που:

- η χώρα δέχεται εχθρική επίθεση στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη από την Τουρκία.

- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

- φίλες χώρες και ευρωπαϊκοί θεσμοί καταδικάζουν την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της και

- που βρίσκεται στην Κύπρο ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας για συντονισμό ενεργειών και κοινή αντιμετώπιση της κατάστασης,

Το ΑΚΕΛ επιλέγει να σταθεί απέναντι από την εθνική γραμμή προάσπισης των συμφερόντων της χώρας επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις προκλήσεις της Τουρκίας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτό ενισχύει την τουρκική επιχειρηματολογία.

Σήμερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σε παρέμβαση του στο ραδιόφωνο του Πολίτη ανέφερε πως “πρέπει να συζητήσουμε τις αιτίες οι οποίες διευκόλυναν την τουρκική επιθετικότητα”, απαντώντας στην ερώτηση για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας.

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένουν προσηλωμένοι στη δίκαιη επίλυση του κυπριακού. Το ΑΚΕΛ επιλέγει συνειδητά να επιζητά κομματικά οφέλη μέσα και από εθνικά θέματα. Βάζει το κόμμα πάνω από την πατρίδα κι αυτό προκαλεί ζημιά".

Keywords
Τυχαία Θέματα