Συνεχείς οι προσπάθειες για διαφάνεια και λογοδοσία, λέει η ΓΔ της Βουλής

H Βουλή των Αντιπροσώπων καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες ώστε η απαίτηση της κοινωνίας για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία να αντανακλά στην άσκηση των καθηκόντων των μελών του Σώματος, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον θεσμό του Κοινοβουλίου και της δέσμευσης των μελών του Σώματος να τηρούν τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και να ασκούν τα καθήκοντά τους με αμεροληψία, ανιδιοτέλεια και αλληλοσεβασμό, ανέφερε η Γενική Διευθύντρια της Βουλής

των Αντιπροσώπων, Τασούλα Ιερωνυμίδου, στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξήχθη στο Δουβλίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σώματος, κατά τη συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των εθνικών κοινοβουλίων, στην οποία συμμετείχε η κ. Ιερωνυμίδου, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των μελών των κοινοβουλίων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όπως αναφέρεται, σε σχετική παρέμβασή της, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στη Βουλή των Αντιπροσώπων που απορρέει αφενός από την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, αφετέρου από εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας του Σώματος που βασίζονται τόσο στον Κανονισμό της Βουλής όσο και στη θέσπιση του Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας και Διαφάνειας για τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Πόθεν Έσχες και τη ρύθμιση των σχέσεων των μελών του Σώματος με ομάδες συμφερόντων.

Οπως προστίθεται, η Γενική Διευθύντρια της Βουλής υπογράμμισε επίσης ότι ανάρμοστες συμπεριφορές, η σύγκρουση συμφερόντων και η εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος πλήττουν το κύρος, την αξιοπιστία και τον ίδιο τον θεσμό του Κοινοβουλίου.

Η κ. Ιερωνυμίδου διαβεβαίωσε τέλος ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, ως συνταγματική εξουσία, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για διαφύλαξη της δημοκρατικής και ελεύθερης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Ικανοποίηση Τατάρ για τη δήλωση του τουρκικού ΣΕΑ – Ζητά συμφωνία με UNFICYP

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα