Αισιοδοξία για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της χώρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, την Τετάρτη, στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι ήδη η Ελλάδα είναι η 5η χώρα σε επίπεδα απορρόφησης κονδυλίων από το επενδυτικό σχέδιο του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Παπαδημητρίου ήταν ο κύριος ομιλητής σε συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), υπό τον τίτλο «Ελλάδα – Ενδυναμώνοντας τις Επενδύσεις για Βιώσιμη Ανάπτυξη».

«Μετά από 7 χρόνια πολιτικής σκληρής λιτότητας και ανομοιόμορφων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που προκάλεσαν μια βαθιά ύφεση, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο ανάπτυξης, η οποία επιβεβαιώνεται από τις εκτιμήσεις των διεθνών δανειστών της», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Το 2017, πρόσθεσε, «είναι ο πρώτος χρόνος πραγματικής ανάπτυξης, μετά από πολλά χρόνια οικονομικής αναταραχής και δεν πρόκειται για ευσεβοποθισμό, αλλά για βεβαιότητα».

Συνέχισε σημειώνοντας ότι «τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αυτού του έτους, πριν ακόμη να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας, δείχνουν μια νέα τάση με μια ισχυρή ανάπτυξη των εξαγωγών, την μέχρι τώρα θεαματική ανάπτυξη των τουριστικών αφίξεων, την σημαντική ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, του αυξημένου όγκου λιανικών πωλήσεων, την πρόσφατη αύξηση στις επιχειρηματικές τραπεζικές καταθέσεις, την αυξημένη προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και φυσικά την αύξηση των θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, «όταν επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία από το Eurogroup, θα αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για να είναι επιλέξιμες οι ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα μειωθούν τα επιτόκια, η ρευστότητα στην οικονομία θα αυξηθεί, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη της αγοράς, η οποία με τη σειρά της επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Γι' αυτό, συνέχισε, «δεν εκπλήττει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, περιλαμβανομένων των προβλέψεων της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος θα είναι κοντά στο 2%, στη βάση αυξημένων επενδύσεων, εξαγωγών και ιδιωτικής κατανάλωσης».

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης μια άνοδο των θέσεων εργασίας, είπε, προσθέτοντας ότι χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα οποία δημιουργήθηκαν περισσότερες από 92.000 θέσεις εργασίας, το 60% των οποίων ήταν πλήρους απασχόλησης.

Η δυναμική ανάπτυξη θα έρθει από περισσότερες επενδύσεις, επισήμανε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η δημιουργία ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι «όταν επιτευχθεί πρόοδος στη δημοσιονομική εξυγίανση, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει το φορολογικό βάρος για τον ιδιωτικό τομέα, είτε με μείωση του ΦΠΑ, των φορολογιών για ακίνητη περιουσία ή εισόδημα για άτομα ή εταιρείες η / και τις συνεισφορές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων».

Ο Υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας ανέφερε ακόμη ότι τα έτη 2016 και 2017 η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποίησης ανά το παγκόσμιο, προσθέτοντας ότι τα ποσά που έχουν δεσμευθεί για επενδύσεις αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει ή σχεδιάζεται να γίνουν ανέρχονται σε €2.5 δισεκατ.

«Επιθυμώ να τονίσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας», είπε.

Αναγνώρισε την ίδια ώρα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με ψηλή φορολογία, ως αποτέλεσμα της απαιτούμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ανέφερε, ωστόσο, ότι έχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό με ανταγωνιστικούς μισθούς, ευελιξία της αγοράς εργασίας, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, μεταρρυθμισμένο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, φυσικούς πόρους που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί και ένα σταθερό νομισματικό σύστημα.

Η χώρα, σημείωσε, λαμβάνει και χρησιμοποιεί γρήγορα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια σταθερότητας.

Συμμετέχει στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, λαμβάνοντας την 5η θέση στην Ευρώπη στην απορρόφηση κονδυλίων και έχει λάβει ποσά από την ΕΤΑΑ και άλλους θεσμούς που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, τον χρηματοοικονομικό τομέα και προωθούν την καινοτόμο έρευνα. Μίλησε επίσης για δυναμική του τουριστικού τομέα και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά ακινήτων.

ΕΤΑΑ: Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην Ελλάδα

Εξάλλου, μήνυμα αισιοδοξίας και βούλησης για συμμετοχή και χρηματοδότηση και νέων έργων στην Ελλάδα έστειλε ο Αντιπρόεδρος των Τραπεζικών Εργασιών της ΕΤΑΑ, Αλάν Πιγιού.

Από τον Σεπτέμβριο 2015, οπότε και άρχισε να λειτουργούν τα γραφεία μας στην Ελλάδα, είπε, έχουμε επενδύσει σχεδόν €1 δισεκατ. και φέτος μόνο σχεδόν μισό δισεκατ. ευρώ.

«Δεν είναι άσχημα, αλλά την ίδια ώρα δεν είναι αρκετά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια δεύτερη φάση στην Ελλάδα».

Η τράπεζα, ανέφερε, θα μπορούσε να εμπλακεί σε θέματα όπως η παροχή βοήθειας σε εταιρείες που έχουν προβλήματα για να επιστρέψουν στην κερδοφορία. Πρόσθεσε ότι η ΕΤΑΑ θα ήθελε να ασχοληθεί περισσότερο με τον εταιρικό τομέα και ιδιαίτερα με τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι μπορεί να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει να έρθουν στην Ελλάδα άμεσες ξένες επενδύσεις.

Είμαστε ανοιχτοί για περισσότερη δουλειά στην Ελλάδα, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα