Συνδεδεμένο με Υφ.Ανάπτυξης το νομοσχέδιο για επενδύσεις

Συνδεδεμένο με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του Υφυπουργείου Ανάπτυξης, φαίνεται να είναι το μέλλον του νομοσχεδίου για διευκόλυνση των επενδύσεων το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για πρώτη φορά, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο για πρώτη φορά αγγίζει τις διαδικασίες, δηλαδή, όπως εξήγησε, αγγίζει τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και των δαιδαλωδών διαδικασιών που αντιμετωπίζει

το κράτος, με αποτέλεσμα η Κύπρος να υστερεί στους δείκτες ανταγωνιστικότητας.

«Έχουμε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, έχουμε μια σταθερή οικονομία, αλλά υστερούμε σε κάποια θέματα που αφορούν τη γραφειοκρατία και τις διαδικασίες του κράτους», δήλωσε, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα τολμηρό νομοσχέδιο, το οποίο αγγίζει τις διαδικασίες, θεσμοθετεί τη δημιουργία πραγματικού “one stop shop”, με βάση καλές πρακτικές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Είπε, ακόμη, πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο μελετήθηκε σε συνεργασία με διεθνείς εμπειρογνώμονες και την ΕΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια συνέχεια σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως αυτό που εκκρεμεί είναι ποιος θα εφαρμόσει την προτεινόμενη νομοθεσία, από τη στιγμή που, με βάση τον σχεδιασμό, αυτό προνοείτο να γίνει από το Υφυπουργείο Ανάπτυξης. «Άρα πιστεύω», σημείωσε, «ότι θα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δούμε παράλληλα» και πρόσθεσε πως έγινε μια πολύ χρήσιμη πρώτη συζήτηση στη Βουλή, κατά την οποία ακούστηκαν θέσεις βουλευτών και κομμάτων, τις οποίες λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το Υπουργείο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η αλλαγή κάποιων διαδικασιών, όπως η θεσμοθέτηση της διαβούλευσης εκ των προτέρων, η θέσπιση λίστας με τους διαβουλευθέντες, η πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ των μελετητών των επενδυτών και των αρμόδιων τμημάτων του δημοσίου στη βάση των οποίων θα λαμβάνονται διαφανείς και δεσμευτικές αποφάσεις, θα καταργήσει μια πολυνομία και πολυαρχία.

Και τόνισε πως σκοπός είναι όπως στις κανονικές περιπτώσεις παραχωρείται η άδεια εντός έξι μηνών, ενώ για τις δύσκολες περιπτώσεις, όπου ενδεχομένως να χρειάζεται παρέκκλιση, η μέγιστη περίοδος να μην υπερβαίνει τον ένα χρόνο.

«Επίσης, θεσμοθετείται ο υπεύθυνος έργου, κάτι το οποίο υπάρχει σε άλλες χώρες και θα αποτελεί το μοναδικό σημείο επαφής του επενδυτή με το δημόσιο», πρόσθεσε, εξηγώντας πως ο υπεύθυνος έργου θα είναι ένα εξειδικευμένο πρόσωπο, το οποίο θα βοηθά τον επενδυτή και στις αιτήσεις και θα του παρέχει όλη την πληροφόρηση, αλλά θα λειτουργεί και ως σύνδεσμος με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. «Για κάθε έργο τέτοιας φύσης, θα υπάρχει ομάδα έργου που θα αποτελείται από τα αρμόδια τμήματα», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως πρόκειται για κάτι που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα ο επενδυτής να γίνεται μπαλάκι μεταξύ των διάφορων αρμόδιων υπηρεσιών του δημοσίου.

Είπε, ακόμη, ότι τα κριτήρια που θα θεσπιστούν και για τα οποία έγινε μια μικρή συζήτηση στην Επιτροπή, ενδεχομένως να αφορούν επενδύσεις κεφαλαίου €5 εκατομμυρίων, εκ των οποίων το 75% να είναι νέο κεφάλαιο ή εταιρεία η οποία διαθέτει το 10% σε έρευνα και καινοτομία ή και εταιρεία η οποία συμπεριλαμβάνεται σε διεθνείς λίστες (Forbes, Nashdaq κλπ) ή δημιουργία αριθμού νέων θέσεων εργασίας. «Μιλούμε για παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις που θα ενισχύσουν το όνομα της Κύπρου ως διεθνές επενδυτικό κέντρο», εξήγησε.

Είπε, επίσης, σε σχέση με τις θέσεις που ακούστηκαν, ότι τα εν λόγω κριτήρια θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή, πως το Υπουργείο και η Κυβέρνηση είναι ανοιχτοί σε προτάσεις. «Ας αποφασίσουμε συλλογικά και με συναίνεση τι θεωρούμε ως χώρα στρατηγικές επενδύσεις, τι θεωρούμε παραγωγικές επενδύσεις και να τα βάλουμε στη νομοθεσία», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να αφορά όχι κατ’ ανάγκην τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά τις σημαντικές επενδύσεις, και πως είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι ο Υπουργός έτσι αντιμετωπίζει το θέμα.

«Είναι μια σημαντική πολιτική διαφοροποίηση, που εμείς χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε και πάνω στην ιδέα οι όροι και οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα χαρακτηρίζεται μια επένδυση ως σημαντική, να λαμβάνουν υπόψη και τις θέσεις της Βουλής, δηλαδή να εγκρίνονται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών», δήλωσε.

Έτσι, εξήγησε, θα υπάρχει διαφάνεια, θα υπάρχει πολιτική, δημοκρατική νομιμοποίηση και δεν θα είναι στην απόλυτη διάθεση του κάθε υπουργικού συμβουλίου να αλλάζει τους όρους για τους οποίους μια επένδυση θα θεωρείται σημαντική και θα τυγχάνει αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης.

Ανέφερε, επίσης, ότι για το Κίνημα Οικολόγων είναι παρά πολύ σημαντικό να διασφαλίζεται η διαδικασία περιβαλλοντικού και κοινωνικού ελέγχου αυτών των έργων και πως απ’ εκεί και πέρα το Κίνημα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, και θα εργαστεί με εποικοδομητικές εισηγήσεις για τη βελτίωσή του, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί και εφόσον βέβαια ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ανάπτυξης, θέμα για το οποίο εξέφρασε αισιοδοξία.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα