Συνασπισμός Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 26 Ιουνίου τα Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη που θα αποτελέσουν μέρος των πρώτων συνασπισμών των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων».

Η Κύπρος έλαβε μέρος στη διαδικασία και επελέγη το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στόχος της νέας πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Επιτροπή είναι η «η βελτίωση της ποιότητας και της ελκυστικότητας της ευρωπαϊκής

τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», κάτι που θα «τονώσει τη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων, των φοιτητών και του προσωπικού τους». Τα πανεπιστήμια θα γίνουν «διαπανεπιστημιακοί χώροι» στους οποίους οι φοιτητές, οι υποψήφιοι διδάκτορες, το προσωπικό και οι ερευνητές θα μπορούν να μετακινούνται απρόσκοπτα, για να προσφέρουν κοινά προγράμματα σπουδών ή ενότητες που καλύπτουν διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους.

Συνολικά, διατίθεται προϋπολογισμός έως 85 εκατ. ευρώ για τα πρώτα 17 «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια». Κάθε συμμαχία θα λάβει έως και 5 εκατ. ευρώ κατά τα προσεχή τρία έτη για να αρχίσει την υλοποίηση των σχεδίων της και να δείξει τον δρόμο σε άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Όπως μάς ενημερώνει η Επιτροπή παρελήφθησαν 54 αιτήσεις, και μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης επιλέχθηκαν 17 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια στα οποία συμμετέχουν 114 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από 24 κράτη- μέλη. Η αξιολόγηση έγινε  από 26 ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, όπως πρυτάνεις, καθηγητές και ερευνητές, τους οποίους διόρισε η Επιτροπή.

Η Επιτροπή εξηγεί το σκεπτικό της πρωτοβουλίας της: «Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι διακρατικές συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη την ΕΕ, τα οποία έχουν κοινή μακροπρόθεσμη στρατηγική, προωθούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να ενισχύσει σημαντικά την κινητικότητα των φοιτητών και του προσωπικού και να προωθήσει την ποιότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας, Αθλητισμού Τ. Νάβρατσιτς δήλωσε: «χαίρομαι που βλέπω τη φιλοδοξία των πρώτων 17 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, τα οποία θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για άλλα σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα δώσουν τη δυνατότητα στις επόμενες γενιές φοιτητών να βιώσουν την Ευρώπη σπουδάζοντας σε διάφορες χώρες. Είμαι πεπεισμένος ότι η πρωτοβουλία αυτή, που αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη, ενισχύοντας την αριστεία και την κοινωνική ένταξη»

Το όραμα για την οικοδόμηση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης παίρνει σάρκα και οστά. Η Κύπρος είναι παρούσα, καθώς το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέσα στην πρώτη ομάδα. Η Επιτροπή δίνει πλέον πολύ περισσότερα μέσα για να προχωρήσει το σχέδιο για την περισσότερη Ευρώπη στο χώρο της Εκπαίδευσης!

Η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει κάθε νέα γνώση για το καλό των φοιτητών μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα