Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ - «Σκληρή απάντηση Τσαβούσογλου σε Πομπέο»

Περιορισμένης κάλυψης από τα τουρκικά ΜΜΕ έτυχε η χθεσινή πρώτη ημέρα της συνάντησης, μέσω τηλεδιάσκεψης, των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ Μαρία Ζαχαράκη.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για το ειδησεογραφικό Πρακτορείο Anadolu με τίτλο «Το NATO

θέλει να ενισχύσει τον μηχανισμό ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα» αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου του ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, όπου έκανε λόγο για τη σύσταση μηχανισμού αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και για την ανάγκη ενίσχυσής του, τονίζοντας τη σημασία ύπαρξης πολιτικής βούλησης.

Η ε/φ Milliyet σημειώνεται πως ‘σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ΥπΕξ Çavuşoğlu, διατηρώντας την ψυχραιμία του, απάντησε στην κριτική των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ελλάδας, που υποστήριξαν τον Πομπέο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Çavuşoğlu είχε την ευκαιρία να υπενθυμίσει εκ νέου τη θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη και το Άνω Καραμπάχ’.

Ρεπορτάζ στην τουρκική έκδοση της ιστοσελίδας Euronews με τίτλο «Βαριές κατηγορίες από τον Pompeo και τον Çavuşoğlu στη συνάντηση του ΝΑΤΟ» κάνει λόγο για ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στον απερχόμενο ΥπΕξ των ΗΠΑ Mike Pompeo και τον Τούρκο ομόλογό του Mevlüt Çavuşoğlu.

Συγκεκριμένα, ο Πομπέο φέρεται να κατηγόρησε την Άγκυρα για κλιμάκωση της έντασης  με τους συμμάχους της στη Μεσόγειο και για την παραλαβή ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας, ενώ ο Çavuşoğlu φέρεται να κατηγόρησε τον Pompeo πως ‘κάλεσε Ευρωπαίους συμμάχους και τους συγκέντρωσε σε ένα μέτωπο κατά της Τουρκίας’ και ότι ‘τάχθηκε τυφλά υπέρ της Ελλάδας σε περιφερειακές διενέξεις’, ενώ ‘αρνήθηκε να πουλήσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Τουρκία’.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Σενάρια συνωμοσίας μετά την προειδοποίηση για απόπειρα στον Ιμάμογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα