Συνάντηση του Επικεφαλής Επιστήμονα της Κύπρου με την Επιστήμονα της ΝΑΣΑ,

Συνάντηση με την Dr. Alexandra Lockwood, Επιστήμονα του Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb της NASA, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Λευκωσία, είχε τη Δευτέρα, 20 Μαΐου, ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία,

κ. Δημήτρης Σκουρίδης.

Ο κ. Σκουρίδης παρουσίασε το έργο του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Στρατηγική Διαστήματος 2022 - 2027 του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Υπογράμμισε ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος στο τομέα του διαστήματος, το οποίο σήμερα αποτελείται από περίπου 50 μοναδικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων 33 επιχειρήσεων με ερευνητικές δραστηριότητες στη ρομποτική, την παρακολούθηση της γης και τα συστήματα πλοήγησης.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας έκανε ειδική μνεία στους οργανισμούς που διαθέτουν σημαντικές υποδομές, όπως το Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» - το οποίο ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την παρατήρηση της γης και την περιβαλλοντική επίπτωση - και ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), που δραστηριοποιείται σε θεματικές όπως η διαστημική μηχανική, η παραγωγή μικροδορυφόρων και η μοντελοποίηση των ηλιακών καταιγίδων. Ακολούθως, ανάφερε ότι από το 2016, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) έχει χρηματοδοτήσει 36 έργα, διαθέτοντας συνολικά €17 εκατ. από εθνική χρηματοδότηση, αντικατοπτρίζοντας έτσι τη δέσμευση για την προώθηση προηγμένων υλικών που ενισχύουν την παρακολούθηση της γης, τις ειδικές αναλύσεις, τις δορυφορικές επικοινωνίες, την ατμοσφαιρική παρατήρηση, τις ακτινοβολίες ραδιοσυχνοτήτων και τη γεωπληροφορική. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Horizon Europe και τη συμμετοχή πέντε φορέων της Κύπρου, ύψους €2,1 εκατ. σε τομείς που περιλαμβάνουν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τη ρομποτική, την επικοινωνιακή υποδομή, την παρακολούθηση της γης και τα συστήματα πλοήγησης.

Από την πλευρά της, η Dr. Lockwood είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Επικεφαλής Επιστήμονα για τις δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb και τα χαρακτηριστικά που προσφέρει στην ανθρωπότητα, ενισχύοντας το οικοσύστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης, εκτενής συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη θα υποβοηθήσει τους ερευνητικούς οργανισμούς να διαχειριστούν τον όγκο δεδομένων και την ανάλυση πληροφοριών που προκύπτει από τα συγκεκριμένα μοντέλα. Μάλιστα, η Dr. Lockwood ανέφερε ότι η ΝΑΣΑ επενδύει στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, δημιουργώντας τη θέση Chief AI Officer για να ηγηθεί των προσπαθειών στον τομέα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σκουρίδης εξήρε το έργο της NASA στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των δεδομένων του διαστήματος, αναφερόμενος στον μεγάλο όγκο πληροφοριών (54 GB) που πρέπει να επεξεργάζονται καθημερινά. Υπογράμμισε, ακόμη, τη σημασία της διακυβέρνησης, της ποιότητας και της προσβασιμότητας των δεδομένων, τονίζοντας ότι η κοινή εκμετάλλευσή τους, θα μπορούσε να υποβοηθήσει όλους τους συνεργαζόμενους φορείς να αξιοποιούν τις πληροφορίες και να δημιουργούν αντίστοιχα μοντέλα που θα βοηθήσουν την ερευνητική και επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει καλύτερα το σύμπαν και τις διάφορες επιπτώσεις.

Τέλος, ο κ. Σκουρίδης εξήρε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνητή νοημοσύνη στην αναζήτηση πλανητών και βαρυτικών κυμάτων, αφού η διαδικασία μπορεί να απλοποιηθεί αισθητά με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα