Συνάντηση Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με Κ. Μαυρίδη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David Sassoli είχε σήμερα ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Κύπριου Ευρωβουλευτή, μετά την συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Τσαβούσογλου, μερικές βδομάδες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Στο επίκεντρο

της συζήτησης ήταν το ζήτημα που προέκυψε από τη συνάντηση Sassoli-Τσαβούσογλου. Συζητήθηκαν επίσης γενικότερα οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η συνεχιζόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων κρατών-μελών και η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπλέον, υπό την ιδιότητα του κ. Μαυρίδη ως Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή της Μεσογείου και τον ρόλο της Κύπρου.

Αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, χαρακτηρίζοντας την άτοπη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις πρόσφατες κυρώσεις του Συμβουλίου ενάντια στην Τουρκία, περιλαμβανομένης της αναστολής συναντήσεων ΕΕ-Τουρκίας υψηλού θεσμικού επιπέδου, όσο και τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.  

Ο κ. Sassoli ανέφερε τους λόγους που αποδέχθηκε το αίτημα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για συνάντηση και απαντώντας σε σχετική υπόδειξη του κ. Μαυρίδη, εξήγησε ότι σε επικοινωνία που είχε με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, δεν έλαβε αρνητική σύσταση για πραγματοποίηση της εν λόγω συνάντησης. Επιπλέον, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την όλη στάση του Τούρκου ΥΠΕΞ και από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον κ. Μαυρίδη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει δυναμικά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία και ότι, δεν είχε οποιαδήποτε πρόθεση να εκληφθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν σέβεται την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Αναφορικά για τα θέματα της Μεσογείου, ο κ. Μαυρίδης, ως Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής για τη Μεσόγειο, πρότεινε θεματολογία για την πραγματοποίηση συνεδρίας μεταξύ των μελών του Ευρωκοινοβουλίου και των μελών τρίτων χωρών, στην Κύπρο, πράγμα που ο Πρόεδρος Sassoli αντιμετώπισε θετικά.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα