Συνάντηση ΕΔΕΚ και ΡΑΕΚ για θέματα ηλεκτρισμού και ΦΑ

Θέματα που αφορούν τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Κύπρο και η περαιτέρω αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συζήτησαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος με αντιπροσωπεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πουλλικκάς.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της ΕΔΕΚ,

στο πλαίσιο του κύκλου επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα που πραγματοποιεί η Αρχή, ο κ. Σιζόπουλος, αφού χαρακτήρισε εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα τη συνάντηση, είπε ότι οι πληροφορίες που έχει λάβει η ΕΔΕΚ «είναι πάρα πολύ σημαντικές και θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και εντός της Βουλής».

Ανέφερε ότι απαντήθηκαν κάποια από τα βασικά ερωτήματα τα οποία τέθηκαν από πλευράς ΕΔΕΚ σε σχέση με τα ζητήματα παραγωγής, διαχείρισης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ από το Κίνημα τονίστηκαν ορισμένα στοιχεία, με το πρώτο, σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, να είναι «η οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτό τον τομέα, με την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να διασφαλίζει πέραν από την επαρκή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους πολίτες ότι δεν θα υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση στα ασθενέστερα κυρίως στρώματα του λαού, τα οποία είναι και τα πλέον ευάλωτα».

Είπε, ακόμη, ότι «θα πρέπει να υπάρξει στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και προγράμματος περαιτέρω αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για ευνόητους λόγους και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου κατά τρόπο ασφαλή και όχι όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν», όπως είπε, «που τελικά θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στην κυπριακή κοινωνία, εάν και κατά πόσον εκείνο το πρόγραμμα υλοποιείτο μετά την έκρηξη στο Μαρί που θα ήταν μια καταστροφική εξέλιξη και για την Κύπρο και για την κυπριακή οικονομία».

Ανέφερε, επίσης, το γεγονός πως θα πρέπει να υπάρχει ένας σωστός και ολοκληρωμένος συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, με κύριο στόχο τη γρήγορη, τη σωστή και την αποτελεσματική υλοποίηση των οποιωνδήποτε προγραμμάτων.

«Διαπιστώνουμε ότι οι καθυστερήσεις για ορισμένα ζητήματα είναι αδικαιολόγητες, είτε αυτό έχει σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ είτε με το θέμα της δημιουργίας της υποδομής για την έλευση και τη χρήση του φυσικού αερίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλλικκάς, αφού σημείωσε ότι η Αρχή θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει για τα θέματα της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού και της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο, είπε ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος είναι η υιοθέτηση του μοντέλου όσον αφορά την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού που είναι στόχος της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει οι πλείστες διεργασίες, και σε εκείνο στο οποίο «βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο είναι το θέμα της δημιουργίας των δύο λογισμικών για να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά στην Κύπρο».

Αναφέροντας ότι έχουν τεθεί δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα προς τους δύο διαχειριστές, τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, ο κ. Πουλλικκάς είπε ότι «φαίνεται ότι η 1η Ιουλίου του 2019 που ήταν η ημερομηνία δέσμευσης προς τους δύο διαχειριστές δεν θα είναι υλοποιήσιμη λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει λόγω δημοσίων συμβάσεων».

«Οι δημόσιες συμβάσεις είναι εκτός αρμοδιοτήτων και εξουσιών της ΡΑΕΚ και αναμένουμε την πολιτεία να παρέμβει, ούτως ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την ανταγωνιστική αγορά στην Κύπρο με την οποία αναμένουμε να υπάρχει και μείωση στις τιμές ηλεκτρισμού», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «η μείωση θα επέλθει λόγω της δραστηριοποίησης εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρισμού, οι οποίοι λογικά θα πιέζονται από τους καταναλωτές για χαμηλότερες τιμές και οι προμηθευτές θα πιέζουν τους παραγωγούς για χαμηλότερες τιμές, πράγμα που ήδη συμβαίνει», όπως είπε, σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ο κ. Πουλλικκάς είπε, ακόμη, ότι ενημέρωσαν τον κ. Σιζόπουλο για τις διεργασίες που γίνονται για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «κατά πρώτη φάση το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή».

Ανέφερε ότι η ΡΑΕΚ έχει προχωρήσει στη δημιουργία του πλαισίου για την αγορά του φυσικού αερίου και αναμένει το κράτος, όπως είπε, «να προχωρήσει με την εισαγωγή του φυσικού αερίου».

Σε παρατήρηση ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της Ε.Ε. για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ 16% μέχρι το 2020, ο κ. Πουλλικκάς είπε ότι υπεύθυνο για την προώθηση των ΑΠΕ είναι το Υπουργείο Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η ΡΑΕΚ βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση και ειδικά το μοντέλο για την ανταγωνιστική αγορά το οποίο έχει σχεδιαστεί ευνοεί την εισαγωγή ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα μέσα στο σύστημα.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ΡΑΕΚ έχει εκδώσει και προσχέδιο ρυθμιστικής απόφασης για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρισμού και «αναμένουμε να οριστικοποιηθεί η ρυθμιστική απόφαση μέχρι το τέλος του χρόνου».

Αναφορικά με τους στόχους του 2020 για ΑΠΕ, ο κ. Πουλλικκάς είπε ότι «αν και υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον στο σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, θα δείξει η πορεία στους επόμενους μήνες κατά πόσον οι στόχοι θα είναι εφικτοί ή όχι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα