Συνάντηση Αναστασιάδη Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Παρά το κρίσιμο της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεγάλο μέρος της προσοχής στρέφεται στην αυριανή κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη, με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα.

Θα τεθούν επί τάπητος τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και οι μηδαμινές, όπως όλα δείχνουν, προοπτικές στο Κυπριακό, τουλάχιστον προς ώρας.
Και αυτό γιατί, όπως ήδη γνωρίζει το Προεδρικό, ο Τούρκος νεοσουλτάνος:

- Δεν επιβεβαίωσε την καταρχήν θετική

πρόθεση που εξέφρασε ο Τσαβούσογλου για έναρξη διμερούς προπαρασκευαστικού διαλόγου για τα θέματα ασφάλειας-εγγυήσεων

- Δεν έδειξε να βιάζεται σε ότι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού, παρελθοντολογώντας για το σχέδιο Ανάν και ζητώντας ανταλλάγματα από την Ε.Ε

- Προσπάθησε να μειώσει τις θέσεις του Πρωθυπουργού Τσίπρα χαρακτηρίζοντας τον, ούτε λίγο, ούτε πολύ, παιδαρέλι που δεν γνωρίζει σε βάθος το Κυπριακό.

Αναστασιάδης και Τσίπρας αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τα επόμενα βήματα Αθηνών-Λευκωσίας τα οποία αναμένεται να αφορούν στον πυλώνα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ζήτημα ωστόσο στο οποίο υπάρχει διαφορετική ανάγνωση, αφού το Μαξίμου έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας, την ίδια ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωνε σε τηλεοπτικό κανάλι πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν βλέπει με τον ίδιο φακό το ζήτημα και θέτει μετ’ επιτάσεως τόσο το ζήτημα της υλοποίησης όλων των Κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας, όσο και την αλλαγή στάσης στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα