Συναντήσεις Νετανιάχου με Μπάιντεν, Ερντογάν, Ζελένσκι και Σολτς στη Νέα Υόρκη

Εντατικές ήταν οι κατ’ ιδίαν επαφές που πραγματοποίησε τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι συναντήσεις που προκάλεσαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ισραηλινών ΜΜΕ ήταν η συνάντησή του το βράδυ της Τετάρτης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ,

Τζο Μπάιντεν, ως επίσης και οι συναντήσεις του την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.  

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν «οι κοινές δημοκρατικές αξίες που διέπουν το πολιτικό σύστημα του Ισραήλ και των ΗΠΑ», όπως δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησης ο Αμερικανός Πρόεδρος. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μόνοι τους σε ξεχωριστή αίθουσα, ενώ τα μέλη των επιτελείων τους συναντήθηκαν σε άλλο χώρο, όπως τονίζουν τα ισραηλινά και αμερικανικά ΜΜΕ.

Όπως μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, η συνάντηση Μπάιντεν-Νετανιάχου διήρκεσε μία ώρα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε ενδελεχώς στην ανάγκη διατήρησης των θεσμικών ισοδυνάμων στο ισραηλινό πολιτικό σύστημα τονίζοντας ότι «η τήρηση των δημοκρατικών αρχών βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας Ισραήλ-ΗΠΑ». Ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε την ανάγκη «εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων» όσον αφορά το Παλαιστινιακό, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλισμό».

Απαντώντας στον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο Βενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ένα πράγμα μπορώ να υποσχεθώ: ότι το Ισραήλ δεσμεύεται να περιφρουρήσει τον δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματός του». «Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις δημοκρατικές αρχές, που αμφότερες οι πατρίδες μας αντιλαμβάνονται ως ιερές», τόνισε χαρακτηριστικά στην αντιφώνησή του, προσθέτοντας ότι «με τον Πρόεδρο Μπάιντεν διατηρώ προσωπική φιλία εδώ και 40 χρόνια».

«Είμαι πεπεισμένος ότι υπό τη δική σας διακυβέρνηση, θα καταστεί δυνατό να επιτύχουμε συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και να επιλύσουμε τη χρόνια αραβοϊσραηλινή διένεξη, ως επίσης και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν», δήλωσε ο Νετανιάχου. 

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών ύστερα από την ανάδειξη του Νετανιάχου στο πρωθυπουργικό αξίωμα στις 27 Δεκεμβρίου 2022. Η πραγματοποίηση της συνάντησης απασχόλησε έντονα τις διπλωματικές υπηρεσίες των δύο χωρών, καθότι είναι γνωστές οι επικρίσεις της διακυβέρνησης Μπάιντεν για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ εκ μέρους της κυβέρνησης Νετανιάχου – γεγονός που καθυστέρησε επί εννέα μήνες τη συνάντηση των δύο ηγετών, τη στιγμή που αντίστοιχες συναντήσεις άλλων Ισραηλινών πρωθυπουργών με την εκάστοτε αμερικανική ηγεσία πραγματοποιούνται εντός διαστήματος λίγων εβδομάδων από την επομένη της διενέργειας των εκάστοτε βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ.

Κατά το τελευταίο δίμηνο, διαρροές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον στην Ιερουσαλήμ ανέφεραν ότι η ισραηλινή διπλωματία στόχευε στο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Νετανιάχου-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο προκειμένου «να σπάσει ο πάγος» στις επαφές των δύο ηγετών, δεδομένης της δυσφορίας που παρατηρείται στην Ουάσινγκτον ως προς τη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται στη συμμετοχή εθνοθρησκευτικών ακροδεξιών κομμάτων στον τωρινό κυβερνητικό συνασπισμό.

Ισραηλινά μέσα μεταδίδουν, επικαλούμενα πηγές που πρόσκεινται στο στενό περιβάλλον του Προέδρου Μπάιντεν, ότι δεν αποκλείεται οι δύο ηγέτες να συναντηθούν ξανά κατ’ ιδίαν, και μάλιστα στον Λευκό Οίκο αυτή τη φορά, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις που ίσως η αμερικανική πλευρά θα έθετε προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το ενδεχόμενο.  

Συνάντηση Νετανιάχου-Ερντογάν

Την Τρίτη, ο Βενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά από το 2008. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο «Τουρκικό Σπίτι», την έδρα της τουρκικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, που βρίσκεται απέναντι από το κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Όπως μετέδωσαν διεθνή και ισραηλινά μέσα, κατά την έναρξη της συνάντησης ο Βενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε ότι «οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία ενισχύονται», ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης τουρκικά μέσα μετέδωσαν ότι «οι ηγετες των δύο χωρών συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας».

Μετά το πέρας της συνάντησης Νετανιάχου-Ερντογάν, το Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Κυβέρνησης με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν διεθνή, περιφερειακά και οικονομικά ζητήματα, ως επίσης και τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στην ενέργεια, στην τεχνολογία, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην κυβερνοασφάλεια», προσθέτοντας ότι «οι δυο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για έναν κόσμο, στον οποίον θα επικρατεί η ειρήνη».

Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, Ιμπραήμ Καλίν, ο ειδικός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ακίφ Κιλίτς, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με σχετικές ισραηλινές ανακοινώσεις, τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό συνοδεύουν στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με ξένους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, ο Αρχηγός της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, καθώς και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι.

Σε σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, αναφέρθηκε ότι «επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των τουρκικών μέσων, που έφεραν τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επαναφέρει την πρόταση κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στις τουρκικές ακτές, προκειμένου στη συνέχεια να διοχετευθεί στην αγορά της Ευρώπης».

Όπως μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Ιερουσαλήμ, «η ισραηλινή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας θα εξετάσουν εκ νέου την τουρκική πρόταση κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις τουρκικές ακτές, με τελικό προορισμό τις ευρωπαϊκές αγορές». 

Συνάντηση Νετανιάχου – Ζελένσκι

Την Τρίτη, ο Βενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε για πρώτη φορά κατ’ ιδίαν και με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στο επίκεντρο της συνάντησής τους ήταν οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και η συνεργασία Ισραήλ-Ουκρανίας στον τομέα της πολιτικής άμυνας. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Ουκρανός Πρόεδρος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανέφερε ότι «κατέδειξε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό τις επιπτώσεις των ρωσικών επιθέσεων κατά κατοικημένων πόλεων, λιμανιών και δημόσιων υποδομών», τονίζοντάς του παράλληλα ότι «ο ρωσικός στρατός κάνει εκτεταμένη χρήση drone ιρανικής κατασκευής». «Ανησυχούμε πάρα πολύ από τη συνέχιση της συνεργασίας που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών μεταξύ Ρωσίας και Ιράν», τόνισε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Ιερουσαλήμ, η συνάντηση Νετανιάχου-Ζελένσκι υπήρξε φιλική και ότι, κατά τη διάρκειά της, «ο Βενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει τεχνική βοήθεια για την προστασία αμάχων από νάρκες» και ότι «οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν να τηρούν συνεχή επικοινωνία».

Συνάντηση Νετανιάχου – Όλαφ Σολτς

Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Ισραηλινά κρατικά μέσα, επικαλούμενα πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, μετέδωσαν την Τρίτη ότι στο επίκεντρο της συζήτησης Νετανιάχου-Σουλτς ήταν η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών διά της ενίσχυσης του γερμανικού εξοπλιστικού προγράμματος με ισραηλινής κατασκευής αμυντικά συστήματα, ως επίσης και η εμβάθυνση της συνεργασίας των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας των δύο χωρών. Ο Σουλτς τόνισε τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της δημοκρατικής φυσιογνωμίας του ισραηλινού πολιτεύματος, ενώ ο  Νετανιάχου φέρεται να διαβεβαίωσε ότι «το Ισραήλ θα παραμείνει μία χώρα πλουραλιστική και δημοκρατική».

Σε όλες τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Βενιαμίν Νετανιάχου τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στο περιθώριο των εργασιών της Γ.Σ. του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, συνοδευόταν από τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, και από τον Διοικητή της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου συνάντησε την Τρίτη τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Παραγουάης, Σαντιάγκο Πένια, ύστερα από τη διαβεβαίωσή του προς τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κόεν, ότι η χώρα του προτίθεται να επαναφέρει την έδρα της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ.

Ο κύκλος των κατ’ ιδίαν επαφών του Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη θα ολοκληρωθεί με τις προγραμματισμένες κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και με τον Πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, Γιουν Σουκ-Γιέολ.

Το πρωί της Παρασκευής ο Νετανιάχου θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και το Σάββατο θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για το Τελ Αβίβ, όπου και θα προσγειωθεί την Κυριακή.  

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Εκνευρίστηκε με ερώτηση δημοσιογράφου- «Μη με διακόπτεις» (VID)

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα