Συμβούλιο της ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για τα κρυπτονομίσματα

Το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη, ενέκρινε ομόφωνα την Τρίτη (16/5) τον κανονισμό Markets in Crypto Assets (MiCA), ο οποίος αφορά τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Έδωσε επίσης το «πράσινο φως» για τα νέα μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος όσον αφορά τις μεταφορές κεφαλαίων κρυπτογράφησης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα εκπληρώνουμε την υπόσχεσή μας να αρχίσουμε να ρυθμίζουμε τον τομέα των κρυπτο-περιουσιακών

στοιχείων. Πρόσφατα γεγονότα επιβεβαίωσαν την επείγουσα ανάγκη επιβολής κανόνων που θα προστατεύουν καλύτερα τους Ευρωπαίους που έχουν επενδύσει σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και θα αποτρέπουν την κατάχρηση της βιομηχανίας κρυπτογράφησης για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», ανέφερε σε δήλωση της η Ελίζαμπεθ Σβάντεσον, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, η οποία προήδρευσε των συνομιλιών, καθώς η χώρα της έχει την προεδρία του Συμβουλίου.

Η έγκριση του νομοθετικού πλαισίου ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, αφού οι πρεσβευτές έδωσαν το πράσινο φως τόσο στο MiCA όσο και στα φορολογικά μέτρα την περασμένη εβδομάδα.

Το MiCA απαιτεί από εταιρείες κρυπτογράφησης, όπως παρόχους πορτοφολιών και ανταλλακτήρια, να βγάζουν άδεια λειτουργίας σε ολόκληρο το μπλοκ και από τους εκδότες stablecoin να διατηρούν τα κατάλληλα αποθέματα.

Οι σημαντικές διατάξεις τίθενται σε ισχύ λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα του μπλοκ, κάτι που είναι πλέον πιθανό να γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης σε νέα μέτρα που θα αναγκάσουν τους παρόχους κρυπτονομισμάτων να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες των διαθεσίμων των πελατών τους στις φορολογικές αρχές, οι οποίες θα κοινοποιηθούν εντός του μπλοκ σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η αποθήκευση κεφαλαίων σε μυστικά πορτοφόλια στο εξωτερικό.

Οι νέοι κανονισμοί δεν θα γίνουν ακόμα νόμος, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει δώσει την – έτσι κι αλλιώς, βέβαια -  μη δεσμευτική γνώμη του για το θέμα.

Πηγή: Reporter.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμβούλιο, Εγκρίθηκε,symvoulio, egkrithike