Συμβουλές προστασίας στον κυβερνοχώρο από Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής

Συμβουλές προστασίας του κοινού στον κυβερνοχώρο εξέδωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες εξαπάτησης έχουν γίνει μια καθημερινή απειλή, τόσο για άτομα όσο και για οργανισμούς, με στόχο την υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών, την παραβίαση της ασφάλειας συστημάτων και την εξαπάτηση για απόσπαση χρημάτων.

Οι προσεγγίσεις των επιτήδειων, αναφέρεται, αποτελούνται από ψεύτικα email που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από διάφορες αρχές και οργανισμούς και από ψεύτικους ιστότοπους διαδικτυακών αγορών που προσφέρουν

διάφορα προϊόντα, μέχρι απίστευτα καλές επενδυτικές ευκαιρίες ή προτάσεις για εργοδότηση. Η προσέγγιση γίνεται και τηλεφωνικώς.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει πως με την κατανόηση των τακτικών που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, όπως phishing, κοινωνική μηχανική και κακόβουλο λογισμικό, με την εξοικείωση μας με τις κοινές κόκκινες σημαίες και με την υιοθέτηση καλών πρακτικών κυβερνοασφάλειας, όπως η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης, η ενημέρωση του λογισμικού και η αποφυγή ύποπτων συνδέσμων και συνημμένων, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο να πέσουμε θύματα.

Καλείται το κοινό να είναι προσεκτικό και να μάθει να αναγνωρίζει τα ανεπιθύμητα μηνύματα που μπορεί να μοιάζουν ότι προέρχονται από νόμιμη πηγή και τονίζεται πως οι νόμιμοι οργανισμοί έχουν συνήθως επαγγελματική επικοινωνία και δεν κάνουν τέτοιου είδους λάθη.

Οι χρήστες καλούνται να επαληθεύουν την πηγή του μηνύματος και να έχουν υπόψη τους ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συχνά παραποιημένες διευθύνσεις email ή προφίλ που μοιάζουν σαν να προέρχονται από νόμιμη πηγή. Επίσης καλούνται να μην κάνουν κλικ σε ύποπτους συνδέσμους ή συνημμένα, να μην δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία και προσωπικές πληροφορίες, όπως τον κωδικό πρόσβασης, στοιχεία της πιστωτικής κάρτας ή αριθμό ταυτότητας ή κοινωνικών ασφαλίσεων.

Καλείται το κοινό να κάνει χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων που προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς και να είναι προσεκτικό με τις τηλεφωνικές κλήσεις που ζητούν προσωπικά στοιχεία.

Επίσης ο Σύνδεσμος καλεί το κοινό να είναι επιφυλακτικό και δύσπιστο ως προς τα επείγοντα ή απειλητικά μηνύματα, να ελέγχει το πιστοποιητικό ασφαλείας του ιστότοπου, να είναι προσεκτικό με αιτήματα φίλων σε ΜΚΔ και να ελέγχει το προφίλ του αποστολέα.

Ο Σύνδεσμος καλεί ακόμη το κοινό να είναι προσεκτικό με τις προσφορές εργασίας ή επενδυτικές ευκαιρίες και να επαληθεύει πληροφορίες απευθείας με τον οργανισμό, να χρησιμοποιεί λογισμικό προστασίας, μοναδικούς και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και να ενημερώνεται για τις απάτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα