Συμμετοχή του ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, οι τελευταίες εξελίξεις στο Σαχέλ, καθώς και άλλα θέματα που βρίσκονται στη διεθνή επικαιρότητα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε εκ νέου στην

εξαιρετικά ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη για προστασία όλων των αμάχων. Την ίδια ώρα, επανέλαβε την έκκληση για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση και πιθανή διάχυση της κρίσης στην περιοχή, τονίζοντας ότι μόνο η προοπτική αναβίωσης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, τόσο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα όσο και για την προοπτική αναβίωσης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας.

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την σταθερή στήριξη της Κύπρου προς τον λαό και την Κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ο κ. Κόμπος εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να στηρίξει το 13ο πακέτο κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι η παράκαμψη παραμένει ο βασικός παράγοντας υπονόμευσης των κοινών προσπαθειών μας. Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας είναι η ευρωπαϊκή της πορεία.

Κατά τη συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σαχέλ, επισημάνθηκε από την Κύπρο η σημασία της προσαρμογής του στρατηγικού προσανατολισμού της ΕΕ στην περιοχή, εστιάζοντας στην υποστήριξη προς τις κοινωνίες της περιοχής, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη της περιοχής που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση τόσο της τρομοκρατικής απειλής όσο και της εργαλειοποίησης των μεταναστών, που επηρεάζει άμεσα τις μεσογειακές χώρες.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, προσκλήθηκε και είχε άτυπη συζήτηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών η χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης κ. Alexei Navalny, κα Yulia Navalnaya.

Τέλος, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν άτυπο πρόγευμα εργασίας με τον κ. Rafael Mariano Grossi, Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, κατά το οποίο ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες διατήρησης της πυρηνικής ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhya στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Συναντήθηκε με Μισέλ και ΥΠΕΞ ΕΕ η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι στις Βρυξέλλες

Keywords
Τυχαία Θέματα