Συναντήθηκε με Μισέλ και ΥΠΕΞ ΕΕ η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι στις Βρυξέλλες

Η Γιούλια Ναβάλνια, σύζυγος του Ρώσου αντιπολιτευόμενου αποθανόντα Αλεξέι Ναβάλνι, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε παρευρεθεί στη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Αγαπητή @yulia_navalnaya, εσύ και η οικογένεια σας χάσατε ένα σύζυγο και πατέρα. Ο κόσμος έχει χάσει έναν μαχητή που ποτέ δεν σταμάτησε να αντιστέκεται στην καταπίεση της

Ρωσίας», έγραψε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ο κ. Μισέλ.

Πρόσθεσε πως ο Αλεξέι Ναβάλνι «είχε μια φωνή με κουράγιο όπως λίγες άλλες», και πρόσθεσε πως ο θάνατος του στις ρωσικές φυλακές «είναι μια σκοτεινή υπενθύμιση της βαναυσότητας του εγκληματικού καθεστώτος του Κρεμλίνου».

Το μεσημέρι η κ. Ναβάλνια ήταν καλεσμένη στη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου την υποδέχθηκαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και η ΥΠΕΞ του Βελγίου, Χάτζα Λαμπίμπ. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά την παρέμβαση της κ. Ναβάλνια.

Σε ανάρτηση στο Χ, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως «εκφράσαμε τα βαθιά συλλυπητήρια της ΕΕ» και πως «ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το καθεστώς του θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τον θάνατο» του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Όπως είπε η Γιούλια, ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία. Η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν. Θα συνεχίσουμε τη στήριξή μας στην κοινωνία των πολιτών και στα ανεξάρτητα ΜΜΕ της Ρωσίας» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Σύζυγος Ναβάλνι: «Ο Πούτιν τον σκότωσε» - Υπόσχεται να συνεχίσει το έργο του

Μπορέλ: Υπέρ ανθρωπιστικής παύσης στη Γάζα οι 26, "δολοφονήθηκε αργά" ο Ναβάλνι

Κοινή δήλωση ζητώντας χωρίς καθυστέρηση ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας ενέκριναν τα 26 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση μιας δεκάωρης συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη δήλωση διαφώνησε η Ουγγαρία.

Αναφερόμενος στο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ο κ.  Μπορέλ επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος που μπορεί κανείς να τον περιγράψει είναι ότι ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε αργά» από το καθεστώς Πούτιν.

«Μπορούμε να έχουμε ρόλο μόνο όταν είμαστε ενωμένοι και όταν μπορούμε να έχουμε θέση που στηρίζουν όλα τα κράτη μέλη» ανέφερε ο κ. Μπορέλ, χωρίς να αναφέρεται ευθέως στην Ουγγαρία, η οποία διαφώνησε με την έκδοση κοινής δήλωσης για το θέμα του πολέμου στη Γάζα. Τόνισε, ωστόσο, πως πρόκειται για θέση της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ, στη βάση της δήλωσης την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο, με την οποία ο κ. Μπορέλ καλούσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ράφα.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που οι 27 είχαν με τη χήρα του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, τονίζοντας πως ο κ. Ναβάλνι «δολοφονήθηκε αργά» στη φυλακή. Αναφέρθηκε ακόμα στην έγκριση της αποστολής για προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, και στην κατάσταση στο Σαχέλ.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε πως τα 26 από τα 27 κράτη μέλη έδωσαν τη στήριξή τους στη δήλωση που δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο, και πως συμφώνησαν στην έκδοση νέας δήλωσης εκ μέρους των 26, στην οποία προστίθεται ακόμα μια παράγραφος.

Στην παράγραφο αυτή, σημείωσε, γίνεται έκκληση για «χωρίς καθυστέρηση ανθρωπιστική παύση» που να μπορεί να οδηγήσει «σε μια βιώσιμη εκεχειρία», στην «υπό όρους απελευθέρωση των ομήρων» και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις εργασίες για τα βήματα, παραπέμποντας σε κυρώσεις, που πρέπει να ληφθούν κατά των εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων οι οποίοι προβαίνουν σε αδιάκριτες επιθέσεις κατά Παλαιστινίων, καθώς και για κυρώσεις κατά των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας στις οποίες προχώρησε η Χαμάς.

Ο κ. Μπορέλ πρόσθεσε πως οι ΥΠΕΞ είχαν συζήτηση με τη συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, Σίγκριντ Κάαγκ, η οποία, όπως τόνισε, μετέφερε στους 27 το μήνυμα πως δύσκολα θα μπορούσε οποιοσδήποτε άλλος από την UNRWA να αναλάβει την παροχή της διεθνούς βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.

Σχετικά με την συζήτηση που οι 27 είχαν με την Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός «δολοφονήθηκε αργά σε μια ρωσική φυλακή από το καθεστώς Πούτιν» και πως αυτός είναι ο τρόπος να το περιγράψει κανείς.

Ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε ακόμα πως έπειτα από πρόταση του, οι 27 συμφώνησαν όπως το καθεστώς κυρώσεων για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετονομαστεί σε «καθεστώς Ναβάλνι».

Όπως τόνισε, η συνάντηση δεν έγινε μόνο για να δοθούν συλλυπητήρια στην κ. Ναβάλναγια, αλλά και ένα πολιτικό μήνυμα, καθώς η παρουσία της προσωποποιεί τη ρωσική αντιπολίτευση και τον αγώνα τον Ρώσων για δημοκρατία. Αυτό, είπε ο κ. Μπορέλ, ήθελε ο Αλεξέι Ναβάλνι, για αυτό ήταν απειλή για το Κρεμλίνο και για αυτό φυλακίστηκε.

Πρόσθεσε πως η κ. Ναβάλναγια τόνισε ενώπιον των ΥΠΕΞ πως «ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία, και η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα