Συμμετοχή του Ομίλου Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου

Τι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός;

Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια πραγματικά συναρπαστική και ενδιαφέρουσα ασχολία. Οι ραδιοερασιτέχνες ασχολούνται με την τέχνη και την τεχνική των ραδιοεπικοινωνιών, η οποία έχει σκοπό την αυτοδιδασκαλία, τη δημιουργία φιλίας, την κοινωνική προσφορά με πολλούς τρόπους και προσφέρει βοήθεια στην πολιτεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Επικοινωνούν με άλλους ραδιοερασιτέχνες στην άλλη άκρη της πόλης, γύρω από την υφήλιο, ακόμη και με αστροναύτες καθώς βρίσκονται σε τροχιά γύρω

απ' τον πλανήτη. Η επικοινωνία επιτυγχάνεται με την φωνή, με σήματα morse, καθώς και με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο ραδιοερασιτεχνισμός έχει εκατομμύρια θιασώτες σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο είναι περίπου τρία εκατομμύρια ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μέση ετήσια αύξηση περίπου 7%.

Διαγωνισμοί

Μια από τις πιο διαδεδομένες ραδιοερασιτεχνικές δραστηριότητες, είναι οι διαγωνισμοί (amateur radio contests) οι οποίοι διοργανώνονται από διάφορους φορείς, με κύριο στόχο, τις περισσότερες φορές, την επίτευξη όσο το δυνατό περισσότερων επαφών μεταξύ ραδιοερασιτεχνικών σταθμών εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, συνήθως 24 ή 48 ωρών, με όσο το δυνατό περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο. Κάθε διαγωνισμός έχει τους δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς που εξηγούν με λεπτομέρεια τη βαθμολόγηση που χρησιμοποιείται, διεύθυνση όπου πρέπει να αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα μητρώα επαφών των σταθμών που συμμετέχουν, βραβεία που θα απονεμηθούν κλπ.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Βραχέων Κυμάτων (HF) που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τη Διεθνή Ένωση Ραδιοερασιτεχνών το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιούλη, είναι ένας από τους πιο δημοφιλής διαγωνισμούς της χρονιάς. Σε αυτό λαμβάνουν μέρος οι καλύτεροι χειριστές ραδιοερασιτεχνικών σταθμών του κόσμου και στην κατηγορία των εθνικών συλλόγων γίνεται μεγάλη μάχη μεταξύ χωρών όπως είναι η Γερμανία, Γαλλία, Η.Β., Ισπανία, Ρωσία κλπ., για την κατάληψη της πρώτης θέσης.

Φέτος, ο Όμιλος Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου (ΟΡΚ) (http://www.cyhams.org/) θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό επιστρατεύοντας τους καλύτερους χειριστές και τους καλύτερους ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς που είναι διαθέσιμοι στο νησί. Στόχος μας είναι η διεκδίκηση μιας κορυφαίας θέσης Παγκοσμίως! Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 11-12 Ιουλίου, θα χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα 7 σταθμοί Παγκύπρια, οι οποίοι θα είναι δικτυωμένοι μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός επαφών με ραδιοερασιτέχνες του εξωτερικού. Επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε τις 16,000 επαφές σε 24 ώρες, που ισοδυναμεί με 11 επαφές το λεπτό κατά μέσο όρο!

Η συμμετοχή μας στο φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό Βραχέων Κυμάτων (HF) έχει ξεχωριστό χαρακτήρα γιατί είναι αφιερωμένη εις μνήμη του αείμνηστου φίλου ραδιοερασιτέχνη Ανδρέα Μαυρίδη τον οποίο χάσαμε τόσο αδόκητα το Νοέμβριο του 2014. Ο Ανδρέας, γνωστός στο ραδιοερασιτεχνικό κόσμο με το διακριτικό 5B4LP (Five Bravo Four Lima Papa), διετέλεσε Πρόεδρος του ΟΡΚ και είχε ειδικό ενδιαφέρον για τους ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό μπορείτε να απευθυνθείτε στο σύνδεσμο http://www.cyhams.org/c4hq.html

Keywords
Τυχαία Θέματα