Νεογέννητo: Αυτές είναι οι συνήθεις ανησυχίες από γονείς

Πρώτη φορά γονείς!!! Ένα θεόσταλτο δώρο στην αγκαλιά σας και μια πλημμύρα συναισθημάτων στην καρδιά σας. Ευτυχία, υπερηφάνεια, θαυμασμός, δέος, ένταση, στρες, κούραση, νευρικότητα,ανησυχίες, ερωτηματικά.

Πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, αυτά που διαβάσατε στην αναμονή και συχνά δεν είναι ξεκάθαρα ή είναι αντικρουόμενα , όσα σας συμβουλεύουν συγγενείς και φίλοι , ή νοιώθετε φόβο και αμφιβολίες ακόμα και αν δεν είναι η πρώτη σας φορά, πως δεν κάνετε το σωστό και το καλύτερο για το μωρό σας.

Μην πανικοβάλλεσε. Επιλέξτε με προσοχή και σωστά κριτήρια τον παιδίατρό σας, που θα

είναι ο πρεσβευτής του μωρού σας στην κοινωνία των μεγάλων , ο φίλος και ο συμπαραστάτης σας. Το κείμενο που ακολουθεί έχει στόχο τη σωστή πληροφόρηση σας μέσα από τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση , αλλά και μακρόχρονη εμπειρία στη μαγευτική λεωφόρο της Παιδιατρικής επιστήμης.

Οι πρώτες εβδομάδες στο σπίτι: Συνήθεις προβληματισμοί

Πώς είναι το φυσιολογικό νεογέννητο;

Εχει ρόδινο χρώμα, το δέρμα του είναι απαλό, αδιαφανές, κάποτε με χνούδι ή ριτυδωμένο με απολέπιση (ξεφλούδισμα), αν έχει ηλικία κύησης πάνω από 39- 40 εβδομάδες. Κρατά τα πόδια και τα χέρια μαζεμένα και τα δάχτυλα κλειστά.

Αναπνέει από τη μύτη, έχει πολύ πιο συχνές αναπνοές( 30-40 το λεπτό) και συχνότερο καρδιακό παλμό (120 το λεπτό) από τους ενήλικες..Το κεφάλι είναι μεγάλο σε σύγκριση με το κορμί και τα άκρα κοντά. Oι πηγές ( πρόσθια και οπίσθια), είναι δύο μαλακά σημεία μπροστά στην κορυφή και και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Βρίσκονται στο σημείο συνένωσης διαφόρων οστών που δημιουργούν το κρανίο. Η πρόσθια πηγή κλείνει μέχρι τον 18ο μήνα και η οπίσθια μέχρι τον 3ο-4ο μήνα.

Το χρώμα των ματιών κατά τη γέννηση μπορεί να αλλάξει και οριστικοποιείται στον 6ο μήνα. Τα αυτιά είναι πολύ μαλακά και εύκολα μπορεί να «τσαλακωθούν» από το κεφάλι.. Η κοιλιά φαίνεται μεγάλη και φουσκωμένη, επειδή οι μύες της είναι ακόμα πολύ αδύνατοι και αυτό είναι φυσιολογικό. Τα γεννητικά όργανα, φαίνονται μεγάλα και φουσκωμένα , αυτό οφείλεται στις ορμόνες της μαμάς και σύντομα θα υποχωρήσει..Η κεφαλή του πέους καλύπτεται από δέρμα, που λέγεται πόσθη, είναι φυσιολογικό να μην τραβιέται προς τα πίσω και δεν πρέπει να το δοκιμάζετε ποτέ. Το μωρό σας δεν έχει φίμωση.

Το νεογέννητο βλέπει, ακούει, γεύεται και μυρίζει. Γεννιέται με αντανακλαστικά. Συνηθίζει εύκολα σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή του. Του αρέσει η αγκαλιά, θέλει συνήθως να κοιμάται πολύ, να τρώει συχνά, μπορεί να είναι γκρινιάρικο ή να κλαίει πολύ, δεν του αρέσει η πολλή ζέστη.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα