Συμμαχία Πολιτών: Απέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία

«Η Κυπριακή Δημοκρατία απέτυχε στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς τα συμπεράσματα που εκπονήθηκαν θα εκληφθούν από την Τουρκία ως ενθάρρυνση», αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών σε γραπτή δήλωση. 

Αυτούσια η δήλωση:

Η Άγκυρα πέτυχε να υιοθετηθούν κάποιες δικές της απαιτήσεις όπως ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, που θα αποφέρει στην Τουρκία εμπορικά και οικονομικά οφέλη. Επίσης πέτυχε αναφορά για πολυμερή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο και γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι η Τουρκία θα απαιτήσει την συμμετοχή

των Τουρκοκυπρίων ωσάν να είναι ένα νόμιμο και ανεξάρτητο κράτος.

Ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η διασαφήνιση μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. ότι ο διάλογος με την Τουρκία θα αφορά μόνο τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας της στη βάση του Διεθνές Δικαίου, καθώς αποκλείστηκαν από τη συζήτηση τα όποια άλλα θέματα απαιτούσε να θέσει επί τάπητος η Τουρκία, όπως η αποστρατικοποίηση νησιών κ.α.

Ωστόσο από τα πιο πάνω προκύπτει ότι η Τουρκία μένει αλώβητη να συνεχίσει όσα πράττει, ενώ αφέθηκε σε εκκρεμότητα και το πακέτο διαπραγμάτευσης για τα θέματα του μεταναστευτικού και το προσφυγικού.

Εν κατακλείδι, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κερδίσει τίποτε πέραν από φραστική καταδίκη και αναφορές που παραπέμπουν έμμεσα σε ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Όμως ο Ερντογάν δεν πρόκειται να προβληματιστεί αν εξυπηρετούνται ή όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας με αυτές τις πολιτικές. Χρειάζεται να υπάρξουν κυρώσεις που θα πληγώσουν πραγματικά την οικονομία της Τουρκίας, αλλά δυστυχώς μόνον προς αυτή την κατεύθυνση δεν ήταν η χθεσινή σύνοδος. 

Keywords
Τυχαία Θέματα