Συμμαχία: Εκβιαστικό το δίλημμα του Μοντ Πελεράν

Συνομιλίες κάτω από ένα εκβιαστικό δίλημμα για λύση εντός του 2016 είναι αυτές που διεξάγονται στο Μοντ Πελεράν, σύμφωνα με τη Συμμαχία Πολιτών. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Συμμαχία Πολιτών κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για τη συμφωνία επί χάρτου για το εδαφικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό το εκβιαστικό δίλημμα

`λύση μέχρι το τέλος του 2016 ή προσάρτηση`. Θα έπρεπε η Κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια να είχε αντιδράσει και να είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ή την απειλή της προσάρτησης.

Με κανένα τρόπο ο ΠτΔ δεν θα πρέπει να δεσμευτεί σε μιαν οποιαδήποτε διάσκεψη, οποιασδήποτε μορφής, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό επί του χάρτη.

Σήμερα έχει εγκαινιαστεί μια νέα φάση των συνομιλιών στην Ελβετία. Ευχόμαστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πετύχει τις δίκαιες διεκδικήσεις της Ε/κ πλευράς για σημαντική επιστροφή κατεχομένων εδαφών.

Ευχόμαστε, αφού θα συζητηθούν όχι μόνο το εδαφικό αλλά και τα υπόλοιπα κεφάλαια, όπως κατοχυρώσει με ουσιαστικό τρόπο όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς παρεκκλίσεις.

Λέω να κατοχυρώσει αποφασιστικά κι αποτελεσματικά, γιατί οι συγκλίσεις όπως έχουν διατυπωθεί στα ζητήματα των βασικών ελευθεριών είναι θεωρητικές, αν κρίνουμε από την ερμηνεία που δίνει ο κ. Ακιντζί κι από τις διαδικασίες που δημόσια καταθέτει ο κ. Ακιντζί για ζητήματα που αφορούν το δικαίωμα ιδιοκτησίας και εγκατάστασης.

Το όλο σκηνικό όπως έχει στηθεί στην Ελβετία, η παρουσία του ίδιου του Γ.Γ., έχει προσδώσει επικοινωνιακά μιαν άλλη διάσταση σε αυτόν τον γύρο των συνομιλιών. Κατά την άποψή μας, το όλο σκηνικό αποσκοπεί στο να ανέβουν ακόμη περισσότερο οι προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας για επικείμενη λύση του Κυπριακού. Στην περίπτωση ενός νέου αδιεξόδου θα ακολουθήσει μια εξίσου μεγάλη απογοήτευση στη διεθνή κοινότητα, κάτι το οποίο εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Ερντογάν. Δυστυχώς οι συνομιλίες διεξάγονται με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και βάσει ενός οδικού χάρτη που έχει καθορίσει η Άγκυρα.

Διεξάγονται αυτές οι συνομιλίες υπό το εκβιαστικό δίλημμα `λύση μέχρι το τέλος του 2016 ή προσάρτηση`. Θα έπρεπε η Κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια να είχε αντιδράσει και να είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ή την απειλή της προσάρτησης. Εάν η Τουρκία εκ των προτέρων θεωρεί ως δεδομένο την προσάρτηση, στην περίπτωση αδιεξόδου, εάν η Τουρκία έχει διασφαλίσει την προσάρτηση τότε δεν έχει κανένα λόγο να αποδεχτεί λύση η οποία θα της προσφέρει λιγότερα οφέλη και κέρδη από την προσάρτηση. Κι αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις είτε για μια λύση τουρκικών προδιαγραφών, είτε για αδιέξοδο με προοπτική την προσάρτηση.

Με αυτά τα δεδομένα κι έχοντας κατά νου ότι ο κ. Ερντογάν έχει εγκαινιάσει μια επεκτατική πολιτική καθορίζοντας ως νέα ή μελλοντικά σύνορα της Τουρκίας, τα σύνορα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δυσκολευόμαστε να δούμε πώς μέσα σε αυτό το πολιτικό πνεύμα και αυτή την πολιτική κουλτούρα, ο κ. Ερντογάν θα συμβιβαστεί σε ζητήματα του εδαφικού στην Κύπρο.

Οι διεθνείς συνθήκες επίσης δεν είναι ευνοϊκές για τη δική μας πλευρά. Οι συνομιλίες διεξάγονται σε μια στιγμή όπου ο αμερικάνικος αλλά και ο ευρωπαϊκός παράγοντας κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι είτε η ΕΕ είτε η Αμερική θα ασκήσουν τις οποιεσδήποτε πιέσεις στον Ερντογάν για να συμβιβαστεί στο Κυπριακό.

Αντίθετα εγκυμονεί ο κίνδυνος οι πιέσεις να στραφούν προς τη δική μας πλευρά, προκειμένου να κλείσει το Κυπριακό με τρόπο που να ικανοποιείται η Τουρκία, ένα σενάριο το οποίο βιώσαμε και το 2004 σε παρόμοιες τότε συνθήκες, όπου οι ΗΠΑ επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία που είχαν διασαλευτεί λόγω της εισβολής στο Ιράκ. Ανησυχούμε από τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί ότι δεν θα καταθέσει χάρτη, παραπέμποντας την κατάθεση χάρτη στο εδαφικό σε μια πολυμερή ή πενταμερή διάσκεψη.

Με κανένα τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να δεσμευτεί σε μιαν οποιαδήποτε διάσκεψη, οποιασδήποτε μορφής, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό επί του χάρτη. Θεωρητική σύγκλιση επί των κριτηρίων, θα μας οδηγήσει μετά την Παρασκευή σε καθορισμό διεθνούς διάσκεψης η οποία θα κριθεί ως η τελική φάση του Κυπριακού. Κι όπως περιέγραψα προηγούμενα, με μια αδιάλλακτη Τουρκία, η οποία θεωρεί ως δεδομένα, την πολιτική προσάρτησης, να επιχειρεί να εξασφαλίσει λύση για αποφυγή της προσάρτησης, λύση που θα της προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα απ` ό,τι η ίδια η προσάρτηση".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα