Συμφώνησαν όλοι πως φταιν όλοι για τη διαφθορά

Συζήτησαν για την διαφθορά στο στούντιο του Sigma, εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, με αφορμή εκδήλωση που οργάνωσε το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας τη Δευτέρα. Όλοι οι αντιπρόσωποι συμφώνησαν για την ύπαρξη του προβλήματος και τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, κυρίως να εφαρμοστούν οι νόμοι οι οποίοι ήδη υπάρχουν. 

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου τόνισε την ανάγκη να

ενισχυθούν οι θεσμοί και να τυγχάνουν σεβασμού, για να υπάρχει και αποτελεσματικότερος έλεγχος. Ερωτηθείσα για τη «λίστα Γιωρκάτζιη», ανέφερε πως είναι υπέρ της διαφάνειας και πρέπει όλα να βγουν στο φως. Σχετικά με το κόμμα της, είπε πως δεν έχουν κάτι να κρύψουν για να προσθέσει μετά πως τα ζητήματα της διαφθοράς πρέπει να αντιμετωπιστούν γενικά, αφού δεν έχουν μόνο κομματικό χρώμα, ούτε αφορούν μόνο ένα κόμμα.

Στην τοποθέτησή της είπε πως δεν χρειάζονται εγχειρίδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, απλά πιστή εφαρμογή των όσων έχουν ήδη ψηφιστεί. Τόνισε επίσης πως χρειάζεται ενίσχυση της δικαστικής εξουσίας, αφού πλέον οι υποθέσεις που φτάνουν σε αυτά είναι οι μισές. 

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος αρχικά παρότρυνε τους πολίτες που διαμαρτύρονται για τη διαφθορά να πάνε στις κάλπες και να δείξουν και εκεί την απαρέσκειά τους. Η διαφθορά έκανε τους πολίτες να απαξιώνουν γενικά την πολιτική και να θεωρούν όλους τους πολιτικούς διεφθαρμένους. Συμφώνησε και αυτός για την ύπαρξη νομοθεσίας για το ρουσφέτι, αλλά δεν εφαρμόζεται λόγω ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης. Συμφώνησε πως έχουν λεχθεί μεγάλα λόγια για την διαφθορά από τους πολιτικούς αλλά οι πολίτες δεν πιστεύουν πλέον διότι θέλουν πράξεις και έχουμε φτάσει, όπως είπε, στο παρά πέντε. Ο κ. Κέττηρος ανέφερε περιστατικό, για να δείξει τις αντιλήψεις που επικρατούν, όπου γυναίκα που τον επισκέφθηκε με σοβαρό αίτημα, του πρόσφερε χρήματα, τα οποία ο ίδιος αρνήθηκε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ απαρίθμησε τα σκάνδαλα που βαρύνουν την νυν κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, από την εποχή του Χρηματιστηρίου και έπειτα. Υπέδειξε, επίσης, πως «το κατεστημένο» το οποίο «δεν είναι πολιτικά πρόσωπα και δεν το λέω για να προφυλάξω κανένα βουλευτή». Το «κατεστημένο» εκτείνεται και σε άλλους τομείς, «υπάρχουν γενικοί διευθυντές υπουργείων, υπάρχουν επάρχοι, που δεν λέω ότι οι άνθρωποι αυτοί, αλλά έχουν μεγαλύτερη εξουσία, έτσι;».

Ο κ. Κέττηρος είπε πως τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Στην τελευταία του τοποθέτηση, αναρωτήθηκε αν τελικά είναι πιο σημαντικός ο άριστος ή ο καλός άνθρωπος.  

Το ΔΗΚΟ εκπροσώπησε το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείο Γιώργος Σολωμού, ο οποίος διαφώνησε πως είμαστε πρωταθλητές στη διαφθορά, αλλά ανεβαίνουμε τη βαθμίδα και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Ασκώντας αντιπολίτευση, ανέφερε πως «τα τελευταία 7 χρόνια κυβερνάει μια συγκεκριμένη κυβέρνηση, του Νίκου Αναστασιάδη» και έχουμε δει «απίστευτα πράγματα όσον αφορά τη διαφθορά», όπως επίσης και «απίστευτο παραγκωνισμό» των ανεξάρτητων θεσμών του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, οι οποίοι δέχθηκαν και πυρά από υπουργούς της ίδιας της κυβέρνησης. Ο κ. Σολωμού αναφέρθηκε και στο θέμα των διαβατηρίων και του κατασκοπευτικού βαν, αλλά και στις προεδρικές χάρες σε φυλακισμένους παιδεραστές.  

Ο κ. Σολωμού δεν άφησε στο απυρόβλητο και τα δικαστήρια, λέγοντας πως «και η δικαιοσύνη φέρει τη δική της ευθύνη, όταν πας για παιδερασμό, που είχα δει τη τελευταία φορά, ή για κακοποίηση ζώου, που πρέπει να δείξουμε το παράδειγμα, και οι δικαστές έρχονται με ποινές χάδια, πώς θα δώσεις το παράδειγμα της αποτροπής;», αναρωτήθηκε. Τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης της δικαστικής εξουσίας διότι η εμπιστοσύνη του κόσμου χάθηκε, από τα τραπεζικά θέματα μέχρι και τα ποινικά.

Στο θέμα της αποχής, είπε «πως εδώ είναι η μικρή ευθύνη των πολιτών γιατί όταν απέχεις από τα κοινά, όπως έχει πει ο Πλάτωνας, καταλήγεις να σε κυβερνούν κατώτεροι σου. Γι’ αυτό καλύτερα να πηγαίνεις να ψηφίζεις». Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ συμφώνησε πως αν υπάρχει βούληση από όλα τα κόμματα, μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της διαφθοράς και πρέπει να γίνουν τομές. 

Keywords
Τυχαία Θέματα