Ποιος είναι ο Καναδός πίσω από τις «φουκούδες»;

Νέες πληροφορίες σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση με τις κυπριακές «φουκούδες» που έκρυβαν 645 κιλά MDMA, έρχονται από τον Καναδά. 

Οι πληροφορίες περιέχονται σε άρθρο του Adrian Humphreys στην καναδική εφημερίδα National Post, αφού ένας από τους συλληφθέντες τη Δευτέρα στην Αυστραλία είχε καναδική υπηκοότητα.

Το όνομα του 33χρονου Καναδού είναι Laert Kasaj, από το Thornhill του Ont, βόρεια του Τορόντο. Είναι ένας από τους δύο άνδρες που συνελήφθησαν μέχρι τώρα.

Ο Kasaj είχε πετάξει στην Αυστραλία μια βδομάδα πριν αλλά δεν γνώριζε πως οι αυστραλιανές αρχές τον είχαν υπό παρακολούθηση.

Όπως ανακοίνωσαν η Ομοσπονδιακή Αστυνομία και η Συνοριακή Δύναμη της χώρας, το εμπορευματοκιβώτιο που είχε πάει να επιθεωρήσει ο Καναδός ήταν υπό παρακολούθηση αφ’ ότου έφυγε από το λιμάνι Λεμεσού για σχεδόν έξι μήνες, ύστερα από πληροφορίες που δόθηκαν από την ΥΚΑΝ της Αστυνομίας Κύπρου.

 «Ήμασταν σε θέση να διαπιστώσουμε ότι αυτό είναι πραγματικά ένα διεθνές συνδικάτο», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της αυστραλιανής αστυνομίας, αφού «τα ναρκωτικά ήρθαν από την Κύπρο, έχουμε έρευνες στο Η.Β., έχουμε ένα άνδρα που ήρθε από τον Καναδά και συλλάβαμε ένα άτομο στο Brisbane».

Οι αυστραλιανές αρχές άνοιξαν το εμπορευματοκιβώτιο στις 17 Ιουλίου 2019. Μέσα βρήκαν 200 αλουμινένιες ψησταριές και έπειτα από έλεγχο με ακτίνες «Χ» ανακάλυψαν καφέ πακέτα επιμελώς συσκευασμένα και κρυμμένα. Τα πακέτα είχαν μέσα κρυμμένα μια κρυσταλλική ουσία.

Η ουσία είχε σφραγιστεί αεροστεγώς, μάλλον για να μειωθεί η μυρωδιά και να μην τραβήξουν την προσοχή των ανιχνευτικών σκύλων. Ήταν επίσης επενδυμένα και στρωμένα με χαρτόνι άνθρακα, προφανώς για να παρέμβουν στον έλεγχο των ακτινών «Χ».

Η αστυνομία αντικατέστησε τα ναρκωτικά με αδρανή ουσία και επέτρεψε στο φορτίο να προχωρήσει στον προορισμό του, μια αποθήκη σε προάστιο του Σίδνεϋ, όπου παρέμεινε ανέγγιχτο και αγνοημένο για περισσότερους από τρεις μήνες. Το γιατί έγινε αυτό, δεν το αποκάλυψε η εκπρόσωπος της αστυνομίας, λέγοντας πως ήταν «ευαίσθητες» πληροφορίες, αλλά είναι πιθανόν να περίμεναν την έγκριση του Καναδού ή ενδεχομένως το κύκλωμα να προσπαθούσε να δει αν παρακολουθείτε από τις αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, και ξεκινώντας από τον Οκτώβριο, οι «φουκούδες» άρχισαν να μεταφέρονται σταδιακά σε μια δεύτερη αποθήκη σε ένα βιομηχανικό προάστιο του Σίδνεϋ. Ένας Αυστραλός άνδρας, περίπου 900 χιλιόμετρα μακριά από το Brisbane, έφτασε στην δεύτερη αποθήκη και ξεκίνησε να αφαιρεί τα πακέτα με την ουσία και να τα προετοιμάζει για διακίνηση.

Ήταν σε αυτή τη στιγμή που ο Καναδός Laert Kasaij φθάνει στην Αυστραλία.

Ο Kasaij, ταξιδεύοντας με τουριστική βίζα, πέταξε από το Τορόντο στο Σίδνεϋ και μπήκε στη χώρα στις 10 Δεκεμβρίου. Την επόμενη μέρα πήγε στην βιομηχανική αποθήκη «για να επιθεωρήσει τα μπάρμπεκιου».

Συνελήφθη στο Brisbane καθώς κατέβαινε από ένα φέρρυ, μετά από μονοήμερη επίσκεψη στο νησί Bribie.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα ισχυριστεί στο δικαστήριο πως ο Καναδός πήγε στο Σίδνεϋ με εντολές του εγκληματικού κυκλώματος ναρκωτικών με σκοπό να επιθεωρήσει την εισαγωγή. Τον χαρακτήρισαν ως τον άνθρωπο-«σύνδεσμο» του κυκλώματος. Κατηγορείται για βοήθεια, υπόθαλψη, παροχή συμβουλών, προμήθεια και εισαγωγή ναρκωτικών. Η μέγιστη ποινή είναι ισόβια φυλάκιση.

Η αντιπρόσωπος της Συνοριακή Δύναμης δήλωσε ότι υπήρχε τόσο MDMA στις «φουκούδες» που θα μπορούσε να «πιέσει» και να παράξει 2,2 εκατομμύρια χάπια «Έκξστασυ», τα οποία, σε τιμές «δρόμου», αξίζουν 61 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλία, δηλαδή περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθεσε, χαριτολογώντας, πως «στην Συνοριακή Δύναμη τα είδαμε όλα. Τα είδαμε κρυμμένα σε αναπτήρες, σε σάλτσα καυτού τσίλι. Ακόμα τα βρήκαμε σε εκσκαφείς και δέρμα αγελάδας».

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως πρόσφατα κατασχέθηκαν μπάλες χιονιού στην Αυστραλία, προερχόμενες από τον Καναδά. Το υγρό μέσα στις μπάλε περιείχε διαλυμένο μεθαμφεταμίνη.

Τα νέα κυκλώματα οργανωμένου , υπερεθνικού εγκλήματος έχουν αυξημένες ικανότητες και οργάνωση, πράγμα που αναγκάζει τις υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου σε τοπικό και διεθνές επίπεδο να συνεργαστούν για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Η έρευνα συνεχίζεται και αναμένονται νέες συλλήψεις στην Αυστραλία, καθώς και αλλού.

Keywords
Τυχαία Θέματα