Συλλούρης:Η Βουλή ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της νέας εποχής

Στον ρόλο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

Ο κ. Συλλούρης

σημείωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, αν και Κοινοβούλιο μικρής χώρας, καλείται να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει προκλήσεις και προβλήματα αντίστοιχα με Κοινοβούλια μεγάλων κρατών με μακραίωνη κοινοβουλευτική παράδοση και ιστορία, αλλά και με επαρκέστερη στελέχωση.
«Η παρούσα Βουλή τολμά και προχωρεί. Ανταποκρίνεται στο ηχηρό κάλεσμα της νέας εποχής να βαδίσει στο αύριο, επενδύοντας στον περαιτέρω εκδημοκρατισμό, στην άμεση επικοινωνία με τον άνθρωπο, στη γνώση και στα πολλαπλά επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η Βουλή της Κύπρου τολμά και εκσυγχρονίζεται, πρωτοπορεί, εισάγοντας βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης των αρμοδιοτήτων της Βουλής αλλά και της υλοποίησης όσων ο ίδιος δεσμεύτηκε αναλαμβάνοντας την Προεδρία είναι η ανεξαρτητοποίηση του Κοινοβουλίου από την εκτελεστική εξουσία και η αυτονόμησή του σε λειτουργικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο.

«Η ανεξαρτησία και αυτονομία, οικονομική και διοικητική, θα καταστήσει τη Βουλή ευέλικτη και αποτελεσματική, ικανή να ανταποκρίνεται στις ολοένα μεταβαλλόμενες ανάγκες και θα ενισχύσει το κοινοβουλευτικό έργο», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου την οποία έχει καταθέσει για την τροποποίηση του Συντάγματος και η οποία αναμένεται να συζητηθεί με τη νέα κυβέρνηση. «Δεν νοείται ένα Κοινοβούλιο που ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση, να εξαρτά από αυτή την εύρυθμη λειτουργία της – αν θα έχει, για παράδειγμα, τους κατάλληλα καταρτισμένους νομικούς ή ακόμα και τον αναγκαίο αριθμό καθαριστριών. Και βεβαίως, θέλω να τονίσω, η οικονομική ανεξαρτησία της Βουλής δε σημαίνει ασυδοσία και σπατάλη. Η Βουλή δεν πρόκειται να διεκδικήσει, σε καμία περίπτωση, πέραν των απολύτως αναγκαίων για την ομαλή διεξαγωγή του έργου της», τόνισε ο κ. Συλλούρης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία νομικού και νομοτεχνικού τμήματος για την ενίσχυση του νομοπαρασκευαστικού έργου, με στόχο να παραδίδονται στον πολίτη νομοθετήματα σε γλώσσα κατανοητή, να μην υπάρχουν επικαλύψεις και επαναλήψεις στις νομοθεσίες, και οι νόμοι να είναι άρτιοι από νομική, νομοτεχνική και γλωσσική άποψη. «Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου του ορθώς νομοθετείν είναι η αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο έργο αυτό, που είναι τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και, βεβαίως, η Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε όλοι να αποδίδουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής, με στόχο να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που έχουν εντοπιστεί στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Σημείωσε ότι στόχος του είναι οι απαραίτητες αλλαγές στον Κανονισμό να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2018. Επιπλέον, ο κ. Συλλούρης διευκρίνισε ότι έχει ήδη εισηγηθεί τη μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών επιτροπών, έτσι ώστε να καταστούν πιο ευέλικτες και παραγωγικές.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην πλούσια δράση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στον τομέα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας σε διμερές, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο τη διαφώτιση για το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου της Βουλής σε περιφερειακά και διεθνή προβλήματα, ώστε να καταστεί η Κύπρος συνδιαμορφωτής των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων προς όφελος των καλώς νοούμενων εθνικών συμφερόντων. «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσπάθειά μου για συνεργασίες, διμερείς ή τριμερείς, με γειτονικές μας χώρες της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου. Ενδεικτικά αναφέρω την τριμερή ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ, αλλά και την τριμερή που προγραμματίζεται σε επίπεδο ΕλλάδαςΚύπρου – Αιγύπτου", σημείωσε.

Για αναβάθμιση, πρόσθεσε, της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ανέλαβε επίσης πρωτοβουλία για συνεργασία των Προέδρων των Κοινοβουλίων των μικρότερων κρατών της Μέσης Ανατολής, σε θέματα πολιτικής ήπιας ισχύος που αφορούν την προώθηση επενδύσεων, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τη γεωργία, την ενέργεια, την έρευνα και καινοτομία κ.ά., με σκοπό την εδραίωση της φιλίας, της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή. "Η συνεργασία αυτή που αναπτύσσεται στο παρόν στάδιο με τους Προέδρους των κοινοβουλίων του Κουβέιτ και του Ομάν, ευελπιστώ ότι θα έχει συνέχεια και θα επεκταθεί και με άλλες χώρες της περιοχής», είπε ο κ. Συλλούρης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρθηκε στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρονικής επικοινωνίας της Βουλής με τους πολίτες, τη δημιουργία υποδομής και την απόκτηση εξοπλισμού για τη βελτίωση της εσωτερικής επικοινωνίας στο Κοινοβούλιο, την αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Βουλής, την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αλλά και την πρόθεσή του να εισαχθεί η τηλεδιάσκεψη ως εργαλείο επικοινωνίας για την υλοποίηση των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και έκανε ειδική μνεία στην απόφαση να μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά οι εργασίες της Βουλής από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου μέσω του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τέλος, ο κ. Συλλούρης υποστήριξε ότι η διαφάνεια και η λογοδοσία πρέπει να διέπουν κάθε μορφή άσκησης εξουσίας και ως εκ τούτου, όπως είπε, η παρούσα Βουλή προώθησε και προωθεί νομοθετήματα για το πόθεν έσχες, το ασυμβίβαστο, τη σύγκρουση συμφερόντων και άλλα.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων, πάντα σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία και τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, έλαβε σημαντικά μέτρα για την προώθηση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται η τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των δηλώσεων των περιουσιακών στοιχείων, η θέσπιση Νόμων, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του ελέγχου που διενεργείται βάσει αυτών και να ρυθμίζεται η δημοσίευση της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων που υποβάλλεται. Επιπλέον, τροποποιήθηκε ο Κανονισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία σε περίπτωση παράβασης από βουλευτή των υποχρεώσεών του για υποβολή της εν λόγω δήλωσης», σημείωσε ο κ. Συλλούρης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα