Συλλούρης: Η σχέση ατόμου-κοινωνίας στο επίκεντρο

Η διαλεκτική σχέση ατόμου και κοινωνίας πρέπει πάντοτε να είναι στο επίκεντρο τόσο των φιλοσόφων και ακαδημαϊκών όσο και των πολιτικών, «για το ατομικό καλό, αλλά και για το κοινό καλό», επεσήμανε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σε χαιρετισμό του στο 10ο Πανελλήνιο Φιλοσοφικό Συνέδριο με θέμα «Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος», στο ΤΕΠΑΚ, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «οι εξαντλητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν

δυστυχώς οδηγήσει το σημερινό πολίτη στο να παραμελήσει εν μέρει αυτό που θα ονόμαζα μοναδικότητα του ατόμου του, και αποτέλεσμα αυτού είναι ο εγκλεισμός του μέσα σε ένα στενό και στερητικό, θα έλεγα, περιβάλλον, όπου εργασία και οικογένεια απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του και δεν του επιτρέπουν να αφιερώνει χρόνο τόσο στην καλλιέργεια της δικής του ξεχωριστής οντότητας όσο και στην ανάπτυξη των δεσμών του με την κοινωνία».

«Ο άνθρωπος αυτός της καθημερινότητας καταλήγει λοιπόν να απομονώνεται σε μία σφαίρα αυστηρής ιδιωτικής ζωής και ως εκ τούτου απομάκρυνσης από καθετί ομαδικό. Αυτό όμως δημιουργεί ένα ρήγμα μεταξύ της φύσης του ανθρώπου και του κόσμου μέσα στον οποίο περιφέρεται, δεδομένου ότι ο άνθρωπος είναι, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ζώον πολιτικόν», είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ.

Σημείωσε ότι «ο κυριότερος όμως αντίκτυπος της απομόνωσης αυτής είναι ότι ο άνθρωπος δεν νιώθει την ανάγκη πλέον να κρίνει και να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη θέση του στην κοινωνία, κι επιπλέον δεν νιώθει την ανάγκη, που στην ουσία αποτελεί υποχρέωση, να συμμετέχει στην προοδευτική εξέλιξη της κοινωνίας της οποίας αποτελεί μέλος».

«Ο άνθρωπος βιώνει καθημερινά μια διαλεκτική σχέση με την κοινωνία. Η ευτυχία του εξαρτάται από την ευημερία της κοινωνίας, από την ύπαρξη άκρως απαραίτητων κοινωνικών χαρακτηριστικών, όπως η ασφάλεια, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ισονομία, η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους τομείς της συλλογικής ζωής», ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

Πρόσθεσε ότι «από την άλλη η πρόοδος της κοινωνίας εξαρτάται από την ευημερία των μελών της, από την ηθικότητά τους, από την ενεργό συμμετοχή τους, από τις δράσεις και αντιδράσεις τους στο σχεδιασμό του κοινού παρόντος και μέλλοντος».

«Ο ενάρετος λοιπόν ιδιωτικός βίος πλάθει μια ενάρετη κοινωνία. Και μια ενάρετη κοινωνία πλάθει ενάρετους πολίτες. Ο δραστήριος ιδιωτικός βίος γεννά μια δραστήρια κοινωνία. Και μια δραστήρια κοινωνία γεννά δραστήριους πολίτες στον ιδιωτικό τους βίο. Ο ιδιωτικός στοχασμός και προβληματισμός καταλήγει σε κοινωνικό στοχασμό. Και μια κοινωνία που στοχάζεται και προβληματίζεται καταλήγει να δημιουργεί στοχαστικούς και προβληματισμένους ιδιώτες», είπε.

Επίσης, σημείωσε ότι, «αντίθετα, ένας σαθρός και διεφθαρμένος ιδιωτικός βίος οδηγεί σε μια σαθρή και διεφθαρμένη κοινωνία, και μια διεφθαρμένη κοινωνία οδηγεί σε ανήθικους και διεφθαρμένους πολίτες».

«Αυτή λοιπόν η διαλεκτική σχέση ατόμου και κοινωνίας πρέπει πάντοτε να είναι στο επίκεντρο τόσο εσάς των φιλοσόφων και ακαδημαϊκών όσο και εμάς των πολιτικών. Για το ατομικό καλό, αλλά και για το κοινό καλό», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα