Συλλογικές συμβάσεις: Σε θέσεις μάχης συντεχνίες – εργοδότες

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την των λήξη συλλογικών συμβάσεων σε πλείστους τομείς.

«Δεν διεκδικούμε τίποτα παράλογο ή άδικο... διεκδικούμε το μερίδιο που παράγει ο κάθε εργαζόμενος ... την αξία της προσφοράς εργασίας τους», είπε ο Γενικός Οργανωτικός της ΣΕΚ.

Οι διεκδικήσεις έρχονται υπό το φως ανακοινώσεων και δεικτών που θέλουν το οικονομικό περιβάλλον

στη μετά κρίση εποχή να βελτιώνεται ουσιαστικά. Όχι όμως αρκετά ώστε να αιματοκυλιστεί ως αξιούν οι συντεχνίες, σύμφωνα με την οργάνωση των εργοδοτών.

«Κάθε επιχειρηματίας εξαντλεί τις δυνατότητες να έχει ευχαριστημένους και ικανοποιημένους τους εργαζόμενους του», είπε ο ΓΔ της ΟΕΒ. Αντίθετη η γνώμη των συνδικαλιστών που κάνουν λόγο για οξύμωρα σχήματα στην αγορά εργασίας.

Από τη μια αυξήσεις ρεκόρ στον τουρισμό και κατ' επέκταση στα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία και από την άλλη, μειωμένοι μισθοί για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

«Αυξάνονται οι χαμηλόμισθοι και μειώνονται αυτοί που ήταν στα μεσαία και στα πιο ψηλά», είπε η αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ.

Ο μέσος μισθός το 2012 ήταν στο απόγειό του, 1988 ευρώ, τα τελευταία στοιχεία τον καθορίζουν στα 1879 σύμφωνα με την ΟΕΒ. Με δεδομένη την κρίση που μεσολάβησε η μείωση της τάξης του 5,5% δεν μπορεί να θεωρείται ισοπεδωτική ή εκμετάλλευσης λέγει με το ΚΕΒΕ να ξεκαθαρίζει ότι η επαναφορά δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

«Δεν υπήρχε καμιά συμφωνία επαναφοράς σε τόσα χρόνια. Αν φτάσουμε στο σημείο που ήταν προηγούμενα οι μισθοί, θα φτάσουμε ΑΝ υπάρχει η ικανότητα των επιχειρήσεων ν' ανταποκριθεί σ΄εκείνους τους μισθούς. Και σιγά-σιγά αυτό γίνεται», ανέφερε ο Δ/ντης εργασιακών σχέσεων ΚΕΒΕ.

Όσο για το πού πάνε τα κέρδη αφού το μόνο που φτάνει στον εργαζόμενο είναι ξεφούσκωτοι μισθοί και φουσκωμένοι λογαριασμοί. Σύμφωνα με τις εργοδοτικές οργανώσεις, είτε επανεπενδύονται στις εταιρείες, είτε αναδιαρθρώνονται δάνεια είτε ακόμη σε νέες θέσεις εργασίας.

Οι πλείστες είναι για μερική απασχόληση. 67,8% των νέων που εργάζονται με μερική απασχόληση το κάνουν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Το ψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα