ΗΠΑ – Ρωσία: Ανελέητος ο «πόλεμος» των κυρώσεων

Νέες κυρώσεις με στόχο τους Ρώσους επέβαλαν αιφνιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τεντώνοντας σχοινί στις τεταμένες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις στοχοποιούν τρεις Ρώσους πολίτες και εννιά νομικά πρόσωπα και το αιτιολογικό αφορά στον ρόλο που διαδραμάτισαν στις προσπάθειες της Ρωσίας να προσαρτήσουν την περιοχή της Κριμαίας, μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις και ιδιωτικά έργα. Η Ρωσία, επί του παρόντος, δεν έχει απαντήσει με αντίμετρα, ωστόσο σχολιάζοντας ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών

Υποθέσεων έκανε λόγο για προκλητική ενέργεια.

Προειδοποίησε μάλιστα πως δεν θα αργήσει να έρθει η ρωσική απάντηση, με αντίστοιχα πολιτικά βήματα και επιλεκτικά οικονομικά μέτρα εναντίον Αμερικανών.

Μεταξύ των προσώπων που στοχοθετήθηκαν από τα αμερικανικά μέτρα είναι ο πρώην διοικητής του πυροβολικού, Βλαντιμίρ Ζαρίτσκι, καθώς κι ένας πράκτορας της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Αντρέι Σούτσκο.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον υφυπουργό Ασφάλειας της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Αλεξάντρ Μπάσοφ, για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εδάφη που κατέχονται διά της βίας από την ρωσική κυβέρνηση».

Το υπουργείο αυτό προστέθηκε στη «μαύρη λίστα» των μαζί με οκτώ εταιρείες που λειτουργούν στην Κριμαία. Με τις κυρώσεις, απαγορεύεται σε αυτά τα πρόσωπα και τις οντότητες να συνεργάζονται με Αμερικανούς και αποκλείεται η πρόσβασή τους στην αγορά των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα