Σύλληψη Ισραηλινού καθηγητή στην Κύπρο:Kατηγορία εμπορίας όπλων σε Κίνα-Λιβύη

Ο Ισραηλινός καθηγητής Γκαλ Λουφτ  συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας,  αφού η Interpol εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του ως υπόπτου για διακίνηση όπλων στη Λιβύη και την Κίνα, σύμφωνα με το Ynet.

Σύμφωνα με ισραηλινά ά δημοσιεύματα, ο Λούφτ συνελήφθη στο αεροδρόμιο

καθώς επιβιβαζόταν σε αεροπλάνο που επέστρεφε στο Ισραήλ. Ο Λουφτ είναι επίσης ύποπτος για συνωμοσία για τη διάπραξη σοβαρών κακουργημάτων, καθώς και για ψευδείς δηλώσεις και άλλα αδιευκρίνιστα αδικήματα που φέρεται να έχει διαπράξει από το 2015.

Ο Ισραηλινός καθηγητής επιβεβαίωσε τη σύλληψή του σε ένα tweet της Κυριακής το πρωί, υποστηρίζοντας ότι η σύλληψή του από την κυπριακή αστυνομία ήταν μέρος ενός «πολιτικού αιτήματος έκδοσης» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

I've been arrested in Cyprus on a politically motivated extradition request by the US.

The US, claiming I'm an arms dealer. It would be funny if it weren't tragic.

I've never been an arms dealer.

DOJ is trying to bury me to protect Joe,Jim&Hunter Biden.

Shall I name names?

— Gal Luft (@GalLuft) February 19, 2023

Ο Λουφτ συνέχισε αρνούμενος τις υποψίες που διατυπώθηκαν εναντίον του, επιβεβαιώνοντας ότι «ποτέ δεν υπήρξε έμπορος όπλων» και ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «προσπαθεί να με θάψει για να προστατεύσει τον [πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν» και την οικογένειά του.

Ο δικηγόρος του Λουφτ, Μορντετσάι Τζίβιν, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του Λουφτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ynet το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με τον Τζίβιν, ο καθηγητής έγινε στόχος της Ουάσιγκτον για πληροφορίες που παραδόθηκαν στις αρχές επιβολής του νόμου το 2019 στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας του Χάντερ Μπάιντεν.

Κατηγορώντας τον Λουφτ για διακίνηση όπλων στην Κίνα και τη Λιβύη "θα ήταν ένας καλός τρόπος να του κλείσουν το στόμα", δήλωσε κυνικά ο δικηγόρος, "επειδή γνωρίζει πολλές πληροφορίες για τον Χάντερ. Η Γερουσία μόλις πρόσφατα άρχισε να ερευνά την υπόθεση του Χάντερ και την κατάθεση της Γκαλ, εάν [του επιτραπεί να καταθέσει] θα θάψει τον Χάντερ Μπάιντεν.

«Ακόμα περισσότερο, η μαρτυρία του θα στρέψει την προσοχή στον ίδιο τον πρόεδρο», υποστήριξε ο Τζίβιν.

Ο δικηγόρος πρότεινε επίσης ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα ήθελε να «εξαφανιστεί ο Λουφτ...Αν αυτό συνέβαινε στη Ρωσία, θα είχαν πραγματοποιήσει ένα «διπλωματικό τροχαίο», αλλά ευτυχώς, βρίσκεται σε μια ασφαλή τοποθεσία όπου κανείς δεν μπορεί να τον πληγώσει."

Ποιος είναι ο ύποπτος έμπορος όπλων Γκαλ Λουφτ;

Ο Λουφτ, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και διπλωματίας, υπηρετεί ως συνδιευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας (IAGS) με έδρα την Ουάσιγκτον, μιας δεξαμενής σκέψης που επικεντρώνεται στην ενέργεια, την ασφάλεια και τις οικονομικές τάσεις, σύμφωνα με τον ιστότοπό της .

Ο Λουφτ έχει ασκήσει δημόσια κριτική στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, καθώς και στην κυβέρνηση Μπάιντεν στο σύνολό της, στο παρελθόν. Σε μια σύνοδο κορυφής του Πεκίνου το 2021, με τίτλο «Διεθνές Φόρουμ για τη Δημοκρατία: Οι Κοινές Ανθρώπινες Αξίες», ο Λούφτ κατηγόρησε τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν «στη δημοκρατία να πηγαίνει μόνο όσο το επιτρέπουν τα συμφέροντά της».

Keywords
Τυχαία Θέματα