Συλικιώτης: Οι πολιτικές λιτότητας οξύνουν τη φτώχεια-αδικία

Σε ερώτηση που έθεσε σήμερα ενώπιον της Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς Νεοκλής Συλικιώτης έθεσε ενώπιον της Κομισιόν το πρόβλημα της φτώχιας στην ΕΕ, το οποίο οξύνεται μέσω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των μνημονίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Συλικιώτης, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η OXFAM σε έρευνα της με τίτλο "Μια Ευρώπη

για τους πολλούς, όχι για τους λίγους" ρωτά την Κομισιόν "πώς προτίθεται να διασφαλίσει την αντιστροφή της τάσης προς τη φτώχια στην ΕΕ, τη δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου στην Ένωση, και την καθολική πρόσβαση χωρίς εμπόδια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το κοινωνικό κράτος και την εκπαίδευση".

Σύμφωνα με την πιο πάνω έρευνα, ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχιας αυξήθηκε κατά 7εκατομμύρια το 2015. Ενώ το 2008 οι αριθμός αυτός βρισκόταν στα 116εκ, σήμερα βρίσκεται στα 123 εκατομμύρια Ευρωπαίους, και υπολογίζεται πως αν συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας μέχρι το 2025, τότε ο αριθμός ευρωπαίων πολιτών που θα ζει κάτω από το όριο της φτώχιας θα αυξηθεί κατά ακόμα 15-25 εκατομμύρια. Στην έρευνα επίσης παρατίθενται στοιχεία για την ανακατανομή του πλούτου στην Ευρώπη, που δείχνουν πως το 1% του πληθυσμού της κατέχει το 1/3 του πλούτου της. "Αυτά τα δύο παραδείγματα δείχνουν την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των μνημονίων που ακολουθεί η ΕΕ, που οξύνουν την κοινωνική αδικία και σπρώχνουν τους συνανθρώπους μας στη φτώχια και την εξαθλίωση στερώντας τους βασικά δικαιώματα όπως αυτό της υγείας και της στέγασης" συμπλήρωσε στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα