Συλικιώτης: Ευθύνες ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση

"Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ δεν κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε για την Ειρήνη. Αντιθέτως έχουν σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή ανθρωπιστική κρίση. Στηρίζουν και συμμετέχουν στις επεμβάσεις και τους πολέμους που αιματοκυλούν ολόκληρους λαούς και δημιουργούν τα μαζικά κύματα προσφύγων." Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης

ήταν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για τη μετανάστευση.

Ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως χρειάστηκαν οι τραγικές εικόνες των παιδιών που πνίγηκαν στην Μεσόγειο για να συγκινηθούν οι ιθύνοντες της ΕΕ. Και πάλι, συμπλήρωσε, στο Συμβούλιο απέτυχαν να συμφωνήσουν σε δεσμευτικές ποσοστώσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων ενώ κράτη μέλη κλείνουν τα σύνορα και προχωρούν σε μέτρα καταστολής για να αποτρέψουν την είσοδο στους πρόσφυγες. Υπογράμμισε λοιπόν πως, για να μην είναι υποκριτική η συγκίνηση, η ΕΕ πρέπει να απορρίψει τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές πολιτικές.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης τόνισε πως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είναι ξεκάθαρες. Πρέπει, υπογράμμισε, να πάψουν να ενισχύονται οι δυνάμεις καταστολής, να καταργηθεί το Δουβλίνο 2, να στηριχτούν τα κράτη που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, να δημιουργηθούν μηχανισμοί μετεγκατάστασης των προσφύγων και να αναπτυχθεί ένα κοινό σύστημα ασύλου που να διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των προσφύγων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα