«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Χάμοντ

Βλέπει momentum και ευθυγράμμιση στην Κύπρο ο Βρετανός ΥΠΕΞ
Οικοδόμηση κοινού εδάφους στο Περιουσιακό βλέπει ο Έιντε, ο οποίος είχε χθες νέα νέα συνάντηση με τους διαπραγματευτές και την τεχνική επιτροπή για το Περιουσιακό

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι μία λύση

του Κυπριακού μπορεί να καταστεί δυνατή, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Φίλιπ Χάμοντ απαντούσε σε ερώτηση του Συντηρητικού φιλοκύπριου βουλευτή βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους, αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι «δεδομένης της δυναμικής (momentum) υπέρ της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, η επανένωση της Κύπρου θα είναι ένας σημαντικός όρος».

Ανέφερε επιπρόσθετα ο κ. Μπάροους: «Εν μέσω όλων των άλλων προκλήσεων (για την τουρκική ένταξη), αυτή είναι υπερβατή, δεδομένης της αυξανόμενης εμπιστοσύνης και των ευρύτερων οφελών, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Χάμοντ απάντησε λέγοντας αρχικά ότι επισκέφθηκε την Κύπρο προ διμήνου και ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το νησί ξανά τον επόμενο μήνα. «Κρατώ επαφή τόσο με τους Ελληνοκύπριους όσο και με τον κ. Ακιντζί, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στον οποίο μίλησα πριν από περίπου δύο εβδομάδες», είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, και κατέληξε:

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι βλέπουμε μία ευθυγράμμιση στην Κύπρο που ίσως καταστήσει μια λύση πιθανή. Δεν θέλω να είμαι υπερενθουσιασμένος αναφορικά με αυτό, αλλά πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι έχουμε τώρα μια ευκαιρία όμοια της οποίας δεν έχουμε δει για δεκαετίες».

Συνάντηση διαπραγματευτών-Έιντε
Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί είχε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Η συνάντηση έγινε παρουσία των μελών της τεχνικής επιτροπής για το περιουσιακό.

Σε ανάρτηση στο twitter του ο κ. Έιντε έγραψε ότι είχε μια πολλά υποσχόμενη συνάντηση με τους διαπραγματευτές, μαζί με τους ειδικούς για το περιουσιακό και ότι μαζί, με εποικοδομητική διάθεση, οικοδομούν κοινό έδαφος σε ένα κρίσιμο ζήτημα (αυτό των περιουσιών).

Δεν αποκλείεται να γίνουν και άλλες συναντήσεις εντός της βδομάδας. Σύμφωνα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Έιντε θα αναχωρήσει από το νησί και θα επανέλθει σε λίγες μέρες. Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου.

Κυπριακό και άνοιγμα κεφαλαίων στις Βρυξέλλες
Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο οδεύουν θετικά, εξέφρασε η Υπουργός της Τουρκίας για θέματα ΕΕ Μπερίλ Ντεντέογλου, προσθέτοντας ότι η ερχόμενη χρονιά θα είναι πολύ δραστήρια για την Τουρκία και την Κύπρο όσον αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, η κ. Ντεντέογλου πραγματοποίησε προχθές επαφές στις Βρυξέλλες και είχε συναντήσεις με τους Επιτρόπους Διεύρυνσης και Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Χαν και Γκεοργκίεβα αντίστοιχα. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά, είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ επανήλθαν στην ατζέντα, λόγω της προσφυγικής κρίσης στη Συρία, και εξέφρασε τη λύπη της γι’ αυτό, γιατί, όπως είπε, η διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας ήταν ανεξάρτητη από άλλα θέματα. Συζήτησε, πρόσθεσε, ποια ενταξιακά κεφάλαια μπορούν να ανοίξουν και με ποιο πρόγραμμα.

Όσον αφορά τη συνέχιση του βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκάλα Υπουργός ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται. Συζητούμε, επισήμανε, με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ποια θα μπορούσαν να είναι τα κεφάλαια που θα ενεργοποιηθούν, ενημερώνονται για το θέμα αυτό από διαφορετικούς Επιτρόπους και την Κομισιόν και ενημερώνει η ίδια για τον βαθμό ετοιμότητας της Τουρκίας. «Υπάρχουν σήμερα κεφάλαια που μπορούν να ανοίξουν. Αρκεί να επιδειχθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση».

Εξελίξεις τη νέα χρονιά
Στην Κύπρο, συνέχισε, οι συνομιλίες πάνε πολύ θετικά. «Γι' αυτό θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα η ερχόμενη χρονιά θα είναι πολύ δραστήρια». Η έκθεση προόδου της Τουρκίας δεν συζητήθηκε, είπε, σε καμιά από τις επαφές της, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε περίπτωση άρσης του βέτο από κάποιες χώρες για το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων δεν θα υπάρξει αντίρρηση από την Κομισιόν. Ως προς δηλώσεις από τη Γερμανία για τα κεφάλαια 23 και 24, η κ. Ντεντέογλου ανέφερε ότι η έκφραση πρόθεσης (για άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων από τη Γερμανία) είναι πολύ θετική, καθώς το Βερολίνο είχε διαφορετική άποψη τα τελευταία χρόνια για την υποψηφιότητα της Τουρκίας.

Συμμόρφωση Τουρκίας
Αν η Τουρκία συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προβλέπουν αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, αλλά και συνεργασία για επίλυση του Κυπριακού, τότε και μόνο τότε θα ήταν δυνατόν να αρθεί η αρνησικυρία που προέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για το πάγωμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση πως «είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει, κατά την πάγια πρακτική του ανατολίτικου παζαριού, ανταλλάγματα από την ΕΕ για τη βοήθεια που παρέχει στο προσφυγικό, τη διακίνηση προσφύγων, και ένα από τα ανταλλάγματα που ζητά είναι το άνοιγμα κεφαλαίων που έχουν παγώσει με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Ας συμμορφωθεί η Τουρκία και, αν συμμορφωθεί, τότε και μόνο τότε θα ήταν δυνατόν να αρθεί η αρνησικυρία που προέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για το πάγωμα αυτών των κεφαλαίων», σημείωσε.

Όχι στο ξεπάγωμα κεφαλαίων
Την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, λόγω της ανάγκης συνεργασίας με την Τουρκία, που επιζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, επισήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, καλώντας την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να επιτύχει αυτούς τους σχεδιασμούς και θα πρέπει η αντίδραση της Κυβέρνησής μας να είναι άμεση και ξεκάθαρη: Όχι στο ξεπάγωμα κεφαλαίων, ενόσω η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να απαντάμε σε τέτοιες πιέσεις με μασημένα λόγια. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνησή μας κατά πόσο συναινεί ή όχι στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17 που αφορά την οικονομία», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Να καταγγελθεί ο εκβιασμός
Ο εκβιασμός της Τουρκίας για αναγνώριση ή λύση μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να καταγγελθεί από την κυπριακή κυβέρνηση προς τη διεθνή κοινότητα, απαιτώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας για τη συνέχιση της κατοχής, παραβίαση δεσμεύσεων απέναντι στην Ε.Ε και απειλή οριστικής διχοτόμησης κράτους μέλους της ΕΕ, τόνισε ο Αν. Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Γιάννης Τσαγγαρίδης, προσθέτοντας πως για τον έμμεσο εκβιασμό της Κομισιόν για διασύνδεση του ανοίγματος κεφαλαίων με το χρονοδιάγραμμα της λύσης του Κυπριακού, η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει αμέσως και με αποφασιστικότητα να της κόψει τον βήχα.

Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών ότι δεν αποδέχεται το άνοιγμα δυο κεφαλαίων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος των υπολοίπων που επιδιώκει η Άγκυρα με τις Βρυξέλες. Εάν αυτή είναι η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη τότε διαπιστώνουμε μια τεράστια αντίφαση μεταξύ δηλώσεων και πράξεων της Κυβέρνησης» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα