Μπαν: Δεν είμαι αισιόδοξος για το μεσανατολικό

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ενώπιον των πρεσβευτών των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι "δεν είναι αισιόδοξος" μετά τις συνομιλίες που είχε με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους για να ασκήσει πίεση ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, σύμφωνα με συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Ο Μπαν, ο οποίος απευθύνθηκε στους πρεσβευτές των κρατών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ από το Αμάν μέσω βιντεοδιάσκεψης, εκτίμησε ότι το χάσμα ανάμεσα στα δύο μέρη μεγαλώνει και δεν υπάρχει

χρόνος για χάσιμο στην προσπάθεια να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση της βίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Βερολίνο, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του με στόχο, μεταξύ άλλων, να εξευρεθεί τρόπος για την αποκλιμάκωση της βίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι θα έχει επίσης συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας και αξιωματούχους της ΕΕ πριν μεταβεί στη Βιέννη αύριο Παρασκευή για συνομιλίες όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη στη Συρία με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κίρμπι.

Το Σαββατοκύριακο, ο Κέρι θα επισκεφθεί την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες, πρόσθεσε ο Κίρμπι. Ο Κέρι αναζητεί έναν πρακτικό τρόπο για να τερματιστεί η έξαρση της βίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, είπε.

Στη Δυτική Όχθη, πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ψες όταν τους χτύπησε με το όχημά του ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε από τα πυρά τους, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ.

Οι πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, όπως και ο οδηγός. Η επίθεση διαπράχθηκε κοντά στην παλαιστινιακή κοινότητα Μπέιτ Ούμαρ, βόρεια της Χεβρώνας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα