Συμπτώματα και αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους

Η κατάθλιψη σαν ιατρικός όρος περιγράφει μια μακροχρόνια έντονη κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας και δεν πρέπει να συγχέεται με φυσιολογικές αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις. 

Κάποιοι γονείς δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι το παιδί τους παρουσιάζει κατάθλιψη, ενώ κάποιοι άλλοι (γονείς, εκπαιδευτικοί) αντιλαμβάνονται τις συναισθηματικές διαταραχές που παρουσιάζει ως παροδικές ή αντιδραστικές σε ένα γεγονός.

Αιτίες κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων. Μερικοί από αυτούς είναι η δυσλειτουργία εγκεφαλικών χημικών ουσιών (σεροτονίνη),

η γενετική προδιάθεση (οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας) και περιβαλλοντικοί παράγοντες (πχ διαζύγιο γονέων, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, συναισθηματική αποστέρηση, παραμέληση, κακοποίηση, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, χρόνια πάθηση), ενώ έχει συνδεθεί και με την παράλληλη ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών και διαταραχών της συμπεριφοράς.

Πως εκδηλώνεται

Στην παιδική ηλικία εκδηλώνεται με έκφραση στενάχωρων συναισθημάτων (λύπη, απελπισία, άγχος, ενοχές, συναισθήματα προσωπικής αναξιότητας), έλλειψη συγκέντρωσης, μείωση των σχολικών επιδόσεων, ευερέθιστη διάθεση (ξαφνικά έντονα ξεσπάσματα θυμού) και εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων (σωματική κόπωση, έλλειψη ενέργειας, πονοκέφαλος και πόνοι στην κοιλιά).

Αντιμετώπιση

Συζητήστε με τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους

Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται, αρχίστε να μιλάτε ανοιχτά για τα συναισθήματά σας. Όσο περισσότερο θα τα εξωτερικεύετε, τόσο περισσότερο θα τα εκλογικεύετε και θα τα διαχειρίζεστε καλύτερα

Να σας μιλάτε με ευγένεια

Όταν σκέφτεστε την κατάστασή σας και προσπαθείτε να τονώσετε τον εαυτό σας, να χρησιμοποιείτε τον ίδιο ήρεμο και γεμάτο κατανόηση τόνο και εκφράσεις που θα χρησιμοποιούσατε για να βοηθήσετε έναν καλό φίλο σας. Επειδή περνάτε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, είναι σημαντικό να γίνετε καλός φίλος και σύμβουλος του εαυτού σας.

Αντισταθείτε στην ανάγκη να ζείτε στο παρελθόν

Οι κατηγορίες και η αναπόληση θα σας βοηθήσουν να βγείτε στη φωτεινή πλευρά της ζωής. Πάψτε να ζείτε στο παρελθόν και χρησιμοποιήστε μόνο τα λάθη του παρελθόντος ως μάθημα, για να μην τα επαναλάβετε.

Πηγή: onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα