ECDC: Πρόωρη άρση μέτρων θα οδηγήσει σε ξαφνική επανεμφάνιση ιού

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δημοσίευσε απόψε νέα εκτίμηση επικινδυνότητας του COVID-19 για την ΕΕ / τον ΕΟΧ και το ΗΒ, με την οποία προειδοποιεί ότι πρόωρη άρση των μέτρων περιορισμού θα οδηγήσει σε ξαφνική επανεμφάνιση παρατεταμένης μετάδοσης του ιού.

Διαβάστε ακόμη: «Έφυγε» ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης

Σύμφωνα με την διευθύντρια του κέντρου, Andrea Ammon, "η πανδημία COVID-19 αποτελεί μια άνευ

προηγουμένου απειλή για τις χώρες ΕΕ / ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες αντιμετωπίζουν εκτεταμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα για αρκετές εβδομάδες."

"Οι πολιτικές παραμονής στο σπίτι, από κοινού με άλλα μέτρα φυσικής απόστασης, όπως η ακύρωση μαζικών συγκεντρώσεων, το κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δημόσιων χώρων, έχουν μειώσει συλλογικά τη μετάδοση και την επίπτωση στην ΕΕ / ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά", αναφέρει.

"Υπάρχει τώρα σημαντικό ενδιαφέρον για την σταδιακή κατάργηση αυτών των μέτρων, καθώς είναι εξαιρετικά ενοχλητικά για την κοινωνία. Ωστόσο, η άρση των μέτρων πολύ γρήγορα, χωρίς την κατάλληλη παρακολούθηση και την χωρητικότητα των συστημάτων υγείας, μπορεί να προκαλέσει ξαφνική επανεμφάνιση παρατεταμένης μετάδοσης", τονίζει η Andrea Ammon.

"Μέσω της τελευταίας αξιολόγησης κινδύνου, το ECDC υποστηρίζει την εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη για την προσεκτική άρση ορισμένων μέτρων περιορισμού του COVID-19, παρέχοντας ένα σύνολο στόχων δημόσιας υγείας, επιδημιολογικά κριτήρια, δείκτες και εκτιμήσεις σχετικά με τα διάφορα μέτρα", καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη: Επαναλειτουργούν τα Εξωτερικά Ιατρεία σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα