Συμπεράσματα Ε.Σ για Τουρκία: Αναφορά σε «στοχευμένα μέτρα»
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προειδοποιεί την Τουρκία με στοχευμένα μέτρα στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από τους 28 της ΕΕ.
Αναλυτικά, "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος".
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας", προειδοποιούν οι 28 της ΕΕ.
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες", τονίζουν στα συμπεράσματα.
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων (σ.σ. «including targeted measures»)", αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
"Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να είναι προσηλωμένο στο ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως" καταλήγουν τα συμπεράσματα.
Ανώτατες διπλωματικές πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχολιάζοντας μας την σχετική αναφορά επί των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκαναν λόγο για "ένδειξη αποφασιστικότητας ως προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας". «Μπήκε το νερό στο αυλάκι», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές στο ερώτημα αν έχει χρονοδιάγραμμα η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ως προς την άμεση υποβολή προτάσεων για μέτρα κατά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε στοχευμένη και συντονισμένη παρέμβαση στο Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας από τους εταίρους της χώρας ισχυρότερη αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες.
Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο στόχος των μέτρων είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών και η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών". Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και ειδικά η Ελλάδα πρότεινε παλαιότερα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.
O Aλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε στο Συμβούλιο ότι "πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ" και για "ζήτημα που επηρεάζει και την ίδια την ΕΕ καθώς εμπλέκονται γαλλικές και ιταλικές εταιρίες". Σημείωσε μάλιστα πως αν πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη, ως ΕΕ, στην Ουκρανία, πρέπει πολύ περισσότερο να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Κύπρο που είναι κράτος μέλος, εξηγώντας τη σημασία του να περιληφθεί η φράση περί στοχευμένων μέτρων.
Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού και το τελικό λεκτικό υποστηρίχθηκε από όλους, μετά την περιορισμένη αρχική αντίδραση Γερμανίας και Ολλανδίας. Οι χώρες του Βίζεγκραντ αποδείχθηκαν ευέλικτες επί του ζητήματος, ενημέρωσε η ίδια πηγή.
Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, περιγράφοντας όλες τις τουρκικές κινήσεις, όχι μόνο από του σημείου της έναρξης των ευρωπαϊκών συστάσεων, αλλά νωρίτερα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους εταίρους για την αλληλεγγύη τους με την Κύπρο και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι ενημέρωσε για τις επόμενες κινήσεις.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και διπλωμάτες εκτιμούν ότι επανεκτίμηση θα ακολουθήσει στα Συμβούλια του Ιουλίου.
Sigmalive/ KYΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ευρωπαϊκές εξελίξεις κατά της Τουρκιας – Σκληρότερο από το αναμενόμενο το κείμενο των »28»
- Καλπάζει ο Λεβέντης
- Ποια βιταμίνη σας λείπει και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε
- Τραγωδία στον Γέρακα: Έσπασε το σίδερο της τέντας και τον χτύπησε στο κεφάλι
- Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον διάδοχο του Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν
- Δημοσκόπηση: Μειώνει ελαφρώς ο ΣΥΡΙΖΑ, θρίλερ η αυτοδυναμία
- Το μεγάλο μυστικό των δισεκατομμυριούχων -Η «συνήθεια» που τους έκανε ζάπλουτους
- Αποστολάκης: Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας
- Αποστολάκης: Σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο θα είμαστε μόνοι μας
- ΤΩΡΑ στη Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε στον Θερμαϊκό (ΦΩΤΟ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον διάδοχο του Ζ.Κ. Γιούνκερ
- Συμπεράσματα Ε.Σ για Τουρκία: Αναφορά σε «στοχευμένα μέτρα»
- Δείτε τους μαγικούς αριθμούς της κλήρωσης του Τζόκερ!
- Έτοιμη να καταθέσει πρόταση για Ομπαμεγιάνγκ!
- Η ατάκα του Μπαπέ για την Λίβερπουλ που «φούντωσε» τα σενάρια…
- Τρία χρόνια από τον θάνατο των Μάριου και Αντρέα-Έπεσαν μαχόμενοι
- Δείτε ζωντανά από το Sigmalive την κλήρωση του Τζόκερ
- Σημαντική ανακοίνωση για τα εισιτήρια ενόψει Άρη στο ''Βικελίδης''
- Από τον ΑΠΟΕΛ στην ΑΕΚ και ενισχύει το ποδοσφαιρικό τμήμα
- Η Κύπρος στο "δρόμο του μεταξιού"

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Συμπεράσματα Ε.Σ για Τουρκία: Αναφορά σε «στοχευμένα μέτρα»
- Τρία χρόνια από τον θάνατο των Μάριου και Αντρέα-Έπεσαν μαχόμενοι
- Δείτε τους μαγικούς αριθμούς της κλήρωσης του Τζόκερ!
- Η ατάκα του Μπαπέ για την Λίβερπουλ που «φούντωσε» τα σενάρια…
- Έτοιμη να καταθέσει πρόταση για Ομπαμεγιάνγκ!
- Δείτε ζωντανά από το Sigmalive την κλήρωση του Τζόκερ
- Σημαντική ανακοίνωση για τα εισιτήρια ενόψει Άρη στο ''Βικελίδης''
- Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον διάδοχο του Ζ.Κ. Γιούνκερ
- Από τον ΑΠΟΕΛ στην ΑΕΚ και ενισχύει το ποδοσφαιρικό τμήμα
- Γ. Μούσα: Γι’ αυτό κάλεσα ΠτΔ και Οζερσάι σε δείπνο – Τι συζητήσαν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θέμα χρόνου να ντυθεί στα «ερυθρόλευκα» ο Κάνιας
- Τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ για τις εθνικές εκλογές
- Ο καιρός στην Αθήνα αύριο (2019-10-04)
- Ο καιρός στην Αθήνα σήμερα (2019-10-03)
- Πρόταση-βόμβα από τη Ρεάλ Μαδρίτης για την αγορά του Νεϊμάρ
- Ηχηρή απάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στην Τουρκία με «στοχευμένα μέτρα»
- Τζόκερ: Ο μεγάλος τυχερός που αισθάνθηκε άτυχος και ο αριθμός 2 που θα θυμάται για καιρό
- «Βόμβες» Παπανδρέου για Καραμανλή – Σαμαρά
- Suvivor 3: Κατέρρευσε η Δήμητρα - Επεσε ημιλιπόθυμη [βίντεο]
- «Τσέρνομπιλ»: Οι αντιδράσεις των επιζώντων για την τηλεοπτική σειρά της HBO [εικόνες]